Planen: Flytande 3D-printade bostäder

2014-12-09 12:21  

Flytande bostäder som byggs med hjälp av 3D-printad återvunnen betong. Det förslaget lanseras av arkitektfirman Belatchew.

Firman har gjort sig känd som visionär och har bland annat presenterat idén med ett ludet torn med strån som ska kunna alstra energi, som dock bedömdes som orimligt av en professor i mekanik.

Men förslaget Swim City, som handlar om 3D-printade bostäder som flyter på vatten, ska ses som ett seriöst förslag som kan förverkligas, säger Rahel Belatchew Lerdell, vd på firman.

- Vi stöder oss på 3D-printad betong som har byggts i Kina. Det är en teknik som används och tillämpas. I kombination med produkter från vår traditionella industri som vanliga fönster och prefabricerade badrum kan det här byggas nu. Vi jobbar med teknik som är ny men som finns, säger hon.

Arkitektfirman menar att 3D-tekniken ska göra byggandet enklare, billigare och mer effektivt.

Enligt Rahel Belatchew Lerdell är förslaget möjligt att bygga inom en snar framtid. Men det krävs att en byggherre nappar på idén och att en entreprenör köper in en printer.

- En prototyp skulle vara nästa steg, säger Rahel Belatchew Lerdell.

Bostäderna är främst tänkta till studenter eller unga. Återvunnen betong ska användas för att minska belastningen på miljön.

Belatchew Arkitekter ser vatten som en outnyttjad plats för byggande och påpekar också att vattnet kan utnyttjas för att generera energi, till exempel genom vågkraft.

- Poängen med flytande bostäder är att man kan flytta dem, säger Rahel Belatchew Lerdell.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Linda Nohrstedt

Mer om: Bostäder

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer