Nytt svenskt fundament ger billigare laddstolpar

2018-01-24 07:37  

Det är dyrt att gräva. Med ett nytt svenskt betongfundament blir det billigare med laddstolpar – om man planerar för många från början.

– Vi har tagit fram något så ovanligt som en innovation inom byggbranschen.

Så presenterar Markus Hökfelt, delägare i Unimi Solutions, det nya betongfundamentet.

Idén dök upp för några år sedan när han och hans bror Mathias Hökfelt spånade om den framtida elbilsutvecklingen.

– Vi tänkte att det verkligen kommer att behövas laddpunkter överallt, men tekniken var omogen och det är dyrt att gräva. Vi tänkte att det måste gå att bygga modulärt, berättar Markus Hökfelt.

Nu har Unimi utvecklat och fått patent på sin lösning. Det är en cylinderformad betongpjäs, 60 centimeter hög och 40 centimeter i diameter, som väger 100 kilo. Den ska fungera som fundament för själva laddstolpen och är utformad för att stå pall för de sidokrafter som stolpen kan komma att utsättas för.

Läs mer: Svenskar: Elbilar kommer att bli vanligare

Genom att ansluta markrör till och från fundamentets öppningar i botten kan man förbereda för den framtida elkabeln.

Tanken är helt enkelt att den som i dagsläget vill installera två laddstolpar redan från början kan gräva ner fundament till 10 eller 20 laddstolpar. På så sätt slipper man gräva upp marken mer än en gång om efterfrågan på laddpunkter visar sig öka i framtiden.

Nedgrävda fundament kan täckas med ett vanligt brunnslock i väntan på eventuell användning i framtiden.

– Det är kanske en osexig produkt, men vi räknar med att man kan få upp till 60 procents lägre investeringskostnad med den, säger Markus Hökfelt.

Beräkningen jämför två fall där två laddstolpar ska installeras. I det första fallet placeras åtta ytterligare fundament ut från början, därefter tas en ny stolpe i drift per år. I det andra fallet görs ingen förberedelse utan grävning måste ske varje år när en ny stolpe ska installeras.

Läs mer: De vill sätta ladduttag – i samtliga lyktstolpar

Fundamenten är utformade för att passa flera olika typer av laddstolpar. Genom att byta adapter i toppen kan samma fundament passa för stolpar från olika leverantörer.

Adapterlösningen underlättar också vid reparationer.

– Om en stolpe blir påkörd och bryts av är det enkelt att sätta dit en annan modell om det behövs. Det är bara att byta adapter, säger Markus Hökfelt.

Hittills har företaget sålt över 1 500 fundament. Kunderna är framför allt energibolag och finns i flera olika länder. Företagets största marknad är Norge.

Tillverkningen sker i Trollbo i södra Dalarna.

Linda Nohrstedt

Mer om: Laddstolpe

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer