Militärer testar broar av plast

2010-05-17 14:25  
Broarna är nästan helt byggda av återvunnen plast från industrin och hushåll. Foto: Amerikanska armén

Återvunnen plast kan användas till mycket. I USA har armén använt gammal plast från litermått och stötfångare för att bygga broar för stridsvagnar och lok.

En av plastbroarna klarade nyligen ett lok på 120 ton, enligt den brittiska tidskriften Engineering & Technology. En annan har använts för att transportera 60 ton tunga M1 Abrams stridsvagnar över floder.

Enligt företaget som utvecklat kompositmaterialet är plastbroarna inte bara starka, utan också billigare att bygga än motsvarande broar av betong, stål eller trä.

I dag finns det bara två testbroar. Den ena är 12 meter lång, den andra 24 meter. Båda ska klara laster på upp till 130 ton.

Konstruktionen har tagits fram av företaget Axion International Holdings och testats av de amerikanska trängtrupperna i Fort Eustis i Virginia.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer