Livet efter OS: Arenor i London krymps

2012-08-13 13:01  
Olympic Stadium, där invignings- och avslutningsceremonierna hölls, byggdes med möjlighet att krympas efter spelen. Foto: Official London 2012 website

OS-elden på Olympic Stadium har slocknat. Nu väntar Paralympics innan flera av arenorna ska krympas eller monteras ner.

Inför London-OS lades ett stort fokus på arvet till framtiden. Man ville inte ha några "white elephants" det vill säga kostsamma arenor som sedan stod oanvända. Stora ansträngningar gjordes därför för att ta reda på vilka behov de enskilda sporterna hade av nybyggda arenor.

Eftersom behovet i flera fall bedömdes vara tillfälligt under OS har också flera arenor uppförts som tillfälliga byggnader. Basketball Arena, där Sveriges handbollsherrar spelade den nervpirrande OS-finalen, är ett exempel. Enligt OS-arrangörerna är arenan en av de största tillfälliga spelplatser som någonsin har byggts inför ett OS.

Basketball Arena är byggd av 1 000 ton stål och täckt av 20 000 kvadratmeter återvinningsbar PVC. När spelen är avslutade ska arenan monteras ner och delar av den väntas återanvändas på annat håll.

Olympic Stadium, där invignings- och avslutningsceremonierna hölls, byggdes med möjlighet att krympas efter spelen. Under OS har 80 000 åskådare fått plats på arenan, men den designades så att det går att ta bort de översta läktarplatserna så att den endast rymmer 25 000 personer.

Nu har London valt att behålla Olympic Stadium som en arena för 60 000 personer, med möjlighet att utöka den till 80 000 åskådare. Just nu pågår en budgivningsprocess där fyra organisationer, bland annat Formel 1 och fotbollsklubbarna West Ham United och Leyton Orient, vill bli hyresgäster i arenan.

Simarenan Aquatics Centre har också byggts för att kunna krympas efter spelen. Den har en kapacitet att ta emot 17 500 åskådare men när de höga läktarflyglarna tas bort minskar den till 2 500. När Paralympics är avslutat ska flyglarna monteras ner och delarna säljas på byggmarknaden.

Men nästa OS-arrangör, Rio de Janeiro, har visat intresse för att köpa flyglarna. Några beslut är dock ännu inte fattade.

-Det skulle vara IOK:s dröm. Ett Ikea-OS, där arenor kan packas ner i kartonger och fraktas till olika delar av världen och byggas upp igen, sa Ian Crockford, som ledde bygget av OS-parken i London, till Ny Teknik i början av sommaren.

Paralympics startar den 29 augusti och avslutas den 9 september.

Linda Nohrstedt

Mer om: OS 2012 Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer