Korruptionen i Sverige ökar

2010-10-26 12:18  

Den svenska lagstiftningen behöver stärkas, menar bekämpare av korruption som ser en ökad förekomst av mutor i näringslivet.

I dag lanserar Transparency International sitt Corruption Perceptions Index för 2010. Sverige fortsätter att sjunka på listan. Men då har inte den stora korruptionshärvan i Göteborg tagits med i beräkningarna vilket skulle placera Sverige än lägre.

På DN:s debattsida ställer Transparency International Sverige i dag upp sina krav på vad som behöver göras för att stävja den svenska korruptionen:

• Skapa ökad öppenhet och insyn i de politiska partiernas finansiering. I Västeuropa är det bara Malta, Schweiz och Sverige som saknar rättslig reglering av partifinansiering.

• Inför ett års karantän för politiker och högre offentliganställdas övergång till näringslivet eller intresseorganisationer.

• Öka resurserna till Riksenheten mot korruption.

• Förstärk lagstiftningen. Ge whistleblowers, sådana som avslöjar missförhållanden, ett lagstadgat skydd.

• Näringslivet bör ta större ansvar och korruptionsbekämpning bör ses som en självklar del av CSR-arbetet.

Jonas Melzer

Mer om: Mutor Etik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer