HSB vill att du ska hänga i tvättstugan

2015-05-27 11:35  

Framtidens tvättstuga är central när HSB drar igång ett Living lab för studenter och forskare i Göteborg. Planen är att designa ett skön plats med energieffektiva tvätt- och torkmaskiner.

Snart sätts spaden i jorden för byggandet av ett nytt HSB-hus på Chalmers campus Göteborg.

Fastigheten ska rymma 29 hyresrätter i flyttbara moduler, där studenter, familjer och doktorander ska bo tillsammans under en testperiod. Dessa ska ingå i ett så kallat Living lab, där boendet, materialen och arkitekturen ska studeras. Inflyttningen kommer att ske under 2016.

Labbet kommer att bli unikt på så vis att man ska testa forskningsinnovationer i verklig miljö ihop med användarna.

Man kommer inte minst att studera hur framtidens tvättstuga bör se ut. Det är en viktig plats, enligt forskarna.

Det man vill åstadkomma är en modern tvättstudio (se bilden) där det ska vara lätt och trevligt att umgås. Samtidigt vill man undersöka hur miljövänlig teknik med låg vatten- och energiförbrukning fungerar i tvätt- och torkmaskiner. Projektet utgör ett samarbete mellan bland andra HSB, Chalmers och näringslivet.

- Projektet ger oss möjligheter att utmana befintliga sätt att hantera textilier och bidra till hur det kan bli mer trivsamt, enkelt och hållbart att sköta tvätten i framtiden. Med energisnåla, tysta maskiner som byggs in på ett smart sätt kan utrymmen i ett flerbostadshus användas smartare, samtidigt som tvättstugan blir en social mötesplats för de boende, säger Mattias Johansson, innovationschef på Electrolux Professional i ett pressmeddelande.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt