”Glädjande att regeringen kommit till insikt om Förbifarten”

2014-12-18 12:33  

Jubel över att bygget av Förbifart Stockholm ska sättas igång och kritik mot pengaslöseriet under frysningen. Det är några av reaktionerna efter regeringens besked att bygget återupptas.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier välkomnar regeringens besked att frysningen av Förbifart Stockholm upphävs den 1 januari.

- Det är glädjande att regeringen kommit till insikt i frågan om Förbifart Stockholm. De tvära kasten i politiken som vi sett under hösten är inte bra, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.

Nu tycker organisationen att det behövs en blocköverskridande bostads- och infrastrukturberedning, likt försvarsberedningen, för att undvika liknande situationer i framtiden.

Även tilläggsuppdragen som regeringen ska formulera om kollektivtrafiksatsningar i Stockholmsregionen vinner Sveriges Byggindustriers gillande.

Moderaterna välkomnar regeringens beslut men beklagar prislappen för frysningen.

- Det är mycket positivt för Stockholm att Socialdemokraterna backar från sitt löftessvek och att Miljöpartiet viker sig för den breda opinion som vill ha Förbifarten. Inte minst är det tack vare att Alliansen i Stockholms läns landsting har stått upp för regionens intressen. Samtidigt beklagar jag att den rödgröna regeringens velande i frågan hittills har kostat skattebetalarna nästan en kvarts miljard kronor, säger Anna König Jerlmyr (M), gruppledare och oppositionsborgarråd.

Centerpartiet och Folkpartiet kritiserar också priset för frysningen samt det dåliga samarbetet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringen.

- Fördröjandet av Förbifart Stockholm har kostat hundratals miljoner. De miljonerna hade kunnat användas till välfärden om Miljöpartiet och Socialdemokraterna hade orkat fatta svåra beslut i frågor där de är oense, säger Lotta Edholm (Fp), oppositionsborgarråd och gruppledare, i ett pressmeddelande.

- Fyra miljoner kronor om dagen och till dags dato 200 miljoner har försvunnit ut i tomma intet på att frysa allt arbete på Förbifartsbygget. Detta på grund av Samarbetsregeringens oförmåga att klara ut komplexa beslut, säger Anders Åkesson, Centerpartiets trafikpolitiska talesperson, i ett pressmeddelande.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

 

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer