Falsk säkerhet för sanerarna

2011-02-01 06:30  
Sanerarna Jimmy Sundberg och Peter Lundberg dammsuger varandra som ett första led i att kunna lämna det asbestkontaminerade området i tvättstugan. Foto: Jörgen Appelgren

Var tredje andningsmask fungerar inte som den ska. <br>- Det är otroligt allvarligt, säger Pär Fjällström på IVL Svenska Miljöinstitutet, som har undersökt skydden.

<p>Andningsmaskerna är inga idiotsäkra skydd för dem som river i asbest. Inte ens med tryckluftsmatade skydd, som för in friskluft, kan saneraren vara helt trygg. </p> <p>- Det är stor skillnad på effekten i testmiljön jämfört med i praktiken. Särskilt när man börjar anstränga sig, säger Pär Fjällström på IVL Svenska Miljöinstitutet. </p> <p>Ungefär var tredje mask fungerar inte som den ska, enligt statistik som ADD Safe har tagit fram. Företaget jobbar med testning av andningsskydd och utbildning av sanerare.</p> <p>- Det är otroligt allvarligt. Skydden måste fungera åtminstone under ideala förhållanden. I USA och Storbritannien är det lag på tester att sådan utrustning fungerar, men i Sverige är det frivilligt, säger Pär Fjällström på IVL.</p> <p>IVLs rapport visar att brister i andningsskydden i kombination med höga asbesthalter vid saneringen kan vara en orsak till att antalet fall av asbestskador inte minskar. Det är 30 år sedan asbest totalförbjöds i Sverige. Ändå dör 100 människor om året av cancer i lungsäcken, som nästan uteslutande drabbar den som andats in asbestdamm. Dessutom räknar man med att 100-200 som dör varje år i lungcancer har utsatts för asbest. </p> <p>Det ska inte finnas några direkt dåliga skydd på marknaden, enligt IVL. Men ofta används de fel, förklarar Pär Fjällström. Man ska ha utbildning för att sanera asbest. Men den stora massan användare av skyddsmasker har knappt sett en informationsbroschyr. Pär Fjällström vittnar om skakande upplevelser i IVL-rapporten.

  • Användare som blåser rent filtret med tryckluft i stället för att byta det.
  • De som dammsuger sina filter.
  • De som använder helt fel sorts filter.
  • Män med skäggstubb, vilket gör att masken inte sitter åt ordentligt och läcker in den förorenade luften.

I IVLs rapport noterar man också att folk sällan använder andningsskydd, när arbetskamrater står och dammar alldeles i närheten.</p> <p>- Man är medveten om reglerna, men tar risker för att få jobben att flyta, säger Bengt Christensson, yrkeshygieniker på IVL. </p> <p>Många tror att en fläktmatad skyddsmask skyddar lika effektivt som en tryckluftsmask. Men dem vill IVL absolut avråda ifrån, eftersom det bara är i teorin som de ger tillräckligt skydd.</p> <p>Om halterna överskrider 4 fibrer/ml bör inget annat än tryckluftsmatade andningsskydd användas. Det är också vad Arbetsmiljöverket rekommenderar.</p> <p>- Fast några av sanerarna säger att det inte är någon mening med att be om tryckluftsmatat andningsskydd, det kostar för mycket, säger Bengt Christensson.</p>

Svårt hålla uppe säkerheten

Filtren i andningsmaskerna testas i laboratorium vid ett konstant luftflöde på 95 l/min. I praktiken kan toppflödena ligga på över 250 l/min vid hård ansträngning.

En skyddsfaktor på minst 2 000 krävs för att klara saneringar av porös asbestsanering, där fiberhalten kan vara upp till 100 f/ml. Det gäller till exempel rivning av badrum med asbest i kakelfix och golvklister. Men skyddsfaktor 2 000 i labb är kanske 40 i verkligheten.

Källa: IVL

Elisabeth Vene

Mer om: Asbest Säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer