Bygg

Falsk säkerhet för sanerarna

Sanerarna Jimmy Sundberg och Peter Lundberg dammsuger varandra som ett första led i att kunna lämna det asbestkontaminerade området i tvättstugan. Foto: Jörgen Appelgren

Var tredje andningsmask fungerar inte som den ska. <br>- Det är otroligt allvarligt, säger Pär Fjällström på IVL Svenska Miljöinstitutet, som har undersökt skydden.

Publicerad

<p>Andningsmaskerna är inga idiotsäkra skydd för dem som river i asbest. Inte ens med tryckluftsmatade skydd, som för in friskluft, kan saneraren vara helt trygg. </p> <p>- Det är stor skillnad på effekten i testmiljön jämfört med i praktiken. Särskilt när man börjar anstränga sig, säger Pär Fjällström på IVL Svenska Miljöinstitutet. </p> <p>Ungefär var tredje mask fungerar inte som den ska, enligt statistik som ADD Safe har tagit fram. Företaget jobbar med testning av andningsskydd och utbildning av sanerare.</p> <p>- Det är otroligt allvarligt. Skydden måste fungera åtminstone under ideala förhållanden. I USA och Storbritannien är det lag på tester att sådan utrustning fungerar, men i Sverige är det frivilligt, säger Pär Fjällström på IVL.</p> <p>IVLs rapport visar att brister i andningsskydden i kombination med höga asbesthalter vid saneringen kan vara en orsak till att antalet fall av asbestskador inte minskar. Det är 30 år sedan asbest totalförbjöds i Sverige. Ändå dör 100 människor om året av cancer i lungsäcken, som nästan uteslutande drabbar den som andats in asbestdamm. Dessutom räknar man med att 100-200 som dör varje år i lungcancer har utsatts för asbest. </p> <p>Det ska inte finnas några direkt dåliga skydd på marknaden, enligt IVL. Men ofta används de fel, förklarar Pär Fjällström. Man ska ha utbildning för att sanera asbest. Men den stora massan användare av skyddsmasker har knappt sett en informationsbroschyr. Pär Fjällström vittnar om skakande upplevelser i IVL-rapporten.

  • Användare som blåser rent filtret med tryckluft i stället för att byta det.
  • De som dammsuger sina filter.
  • De som använder helt fel sorts filter.
  • Män med skäggstubb, vilket gör att masken inte sitter åt ordentligt och läcker in den förorenade luften.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här