Dörren släpper ut CO2 när luften känns tjock

2013-08-12 15:17  
Tätningströskeln öppnar när koldioxidhalten i rummet blir för hög. Foto: Fraunhofer IMS

Sensorer som känner av när koldioxidhalten i konferensrummet blir för hög och då öppnar tätningströsklen kommer nu ut på marknaden.

Sensorerna baserar sig på mätningar av s k Pettenkofervärden, framtagna av Max von Pettenkofer, som 1850 upptäckte hur för hög koldioxidhalt i ett rum påverkar människors koncentration. Han kunde redan för över 160 år sedan slå fast att CO2-halten i ett rum inte bör överstiga 1000 ppm.

Nu har företaget Athmer tillsammans med forskare vid Fraunhoferinstitutet IMS i Duisburg tagit fram ett system som automatiskt öppnar tätningströsklar, som annars är stängda för att stänga ute kyla och oljud.

- Moderna byggnader blir allt tätare, säger Hans-Jürgen Schliepkorte vid Fraunhoferinstitutet. Bättre fönster och byggmaterial isolerar allt bättre, och fokus har de senaste decennierna varit på energisparande. Detta har gått ut över luftkvaliteten. När fönster till slut har öppnats för vädring har det ändå gått ut över energisparandet.

Fraunhoferforskarna har nu utvecklat en sensor som i god tid ser till att en motor reglerar öppningen på tätningströsklarna som Athmer har i sitt produktprogram.

De automatiska tätningströsklarna kan styras av fastighetens reglersystem, så att parametrar som koldioxidhalt, värmeåtervinning och rumstemperatur kan optimeras.

Systemet kan förhindra mögelbildning i bostadshus och torra ögon i kontorsfastigheter.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer