De varnar för blufföretag

2016-04-14 13:51  

Villaägarnas riksförbund varnar för företag som erbjuder dränering med hjälp av elektricitet. ”Det är ren bluff,” säger Johan Smeds på förbundet.

På den svenska marknaden finns flera företag som erbjuder dränering med hjälp av så kallad elektroosmos. Genom kablar som sätts upp i källaren ska elektriska pulser driva ut fukten ur byggnaden.

Men enligt Villaägarnas riksförbund finns det inga vetenskapliga belägg för att metoden fungerar på källarfukt.

– Det finns bevis för att elektroosmos fungerar för att kompaktera en jord, men jag har inte stött på något stöd för att det skulle kunna verka på samma sätt i en källarvägg. Metoden bygger på en hypotes som inte är bekräftad, säger Johan Smeds, byggteknisk expert på Villaägarna.

Företagen som marknadsför tjänsten hänvisar dock till olika studier som ska visa att metoden fungerar.

– Men det finns alltid randvillkor som inte är kontrollerbara. Det går inte att verifiera att det de kommit fram till verkligen stämmer, säger Johan Smeds.

Det kan till exempel handla om att andra åtgärder har utförts i samband med att elsystemet sattes in i huset. Om trasiga stuprör har lagats eller källaren har ventilerats kan det vara orsaken till att källaren blir torrare.

– Enda sättet att kontrollera metoden är att göra experiment i laboratoriemiljö. Det har gjorts ett antal gånger, framför allt utomlands, utan att påvisa effekt, säger Johan Smeds.

En dränering med elektroosmos kostar ungefär 60 000 kronor. Villaägarna har flera gånger tidigare varnat för metoden. Den nya varningen föranleddes av att fler företag som marknadsför tjänsten har dykt upp.

Sju företag pekas ut av Villaägarnas riksförbund, bland annat Housegard Dryprotect.

På sin hemsida hänvisar företaget till tre studier som ska visa att metoden fungerar. l En av artiklarna är författad av anställda på ett bolag som säljer elektroosmostjänsten.

Thomas Melking, styrelseledamot i Housegard Dryprotect, påpekar att det finns många nöjda kunder som har använt elektroosmos.

– Det system vi marknadsför ingår i en studie i Danmark som fastställer att metoden fungerar, säger han.

Men även den studien bygger på mätningar i befintliga konstruktioner, det vill säga inte i laboratorium.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer