Asbest fortfarande tickande bomb

2009-10-01 14:17  
Det finns asbest i omkring 840 000 lägenheter i miljonprogrammets flerfamiljshus och mer än 400 000 småhus i landet som är i behov av renovering. Foto: Colourbox

Alltför lite kunskap om farorna med asbest och oseriösa byggfirmor riskerar byggarbetares hälsa. Det anser Bertil Remaeus på Arbetsmiljöverket.

Den farliga asbesten finns i de renoveringsmogna bostäderna som byggdes under 60- och 70-talen. Det rör sig om cirka 840 000 lägenheter i miljonprogrammets flerfamiljshus och mer än 400 000 småhus, enligt Morgonekot i Sveriges Radio.

Asbesten kan finnas i luftkanaler, i isolering, under plastmattor och i kakelfix och fogmassa.

Bertil Remaeus, som är överdirektör på Arbetsmiljöverket, säger till Ekot att han tycker att kunskaperna i byggbranschen om hur man hanterar asbest är för dåliga.

På Sveriges Byggindustriers hemsida gör Björn Samuelson, organisationens arbetsmiljöexpert, reklam för BI:s Entreprenörsskola där det finns kurser i asbesthantering.

I Arbetarskydds nyhetsbrev Senaste nytt om arbetsmiljö fanns elva förbud mot asbesthantering förra året och fem har kommit hittills i år. 2008 dömdes sex företag att betala 50 000 kronor i sanktionsavgift för otillåten asbesthantering, enligt Arbetarskydds andra nyhetsbrev, Arbetsmiljön i rätten.

Text: Ann Norrby/Arbetarskydd

Mer om: Hälsa Asbest

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer