Vill köpa svarv för prispengarna

2012-10-17 10:55  
Marina Rantanen vann pris för bästa examensarbete inom automation. Priset delades ut på mässan Scanautomatic i Göteborg. Automation Region med vd Helena Jerregård står bakom priset. Ny Teknik Automations redaktör Fredrik Karlsson var prisutdelare.

Marina Rantanen är redan ute i arbetslivet som ingenjör. Och nu är hon 10 000 kronor rikare. -Jag funderar på att köpa en svarv för pengarna, säger Marina Rantanen direkt efter beskedet att hon vunnit förstapriset i Automation Student.

Det är företagens svårighet att locka ingenjörer till automationsbranschen som fått Automation Region med flera att lyfta ämnet. En uppsatstävling ska stimulera till studier inom automation och produktionsteknik. Under mässan Scanautomatic i Göteborg delades priset ut och Ny Teknik Automation var med som prisutdelare.

Och det blev Marina Rantanen, KTH som tog hem förstapriset i konkurrens med Ellen Lindewall, Högskolan i Halmstad och Johan Nohlert, Chalmers.

-Det här känns verkligen som en bekräftelse på att jag gjort ett bra arbete. Jag jobbade heltid med det i sex månader och la mycket tid och energi på det. Det här är otroligt kul, säger Marina Rantanen.

Hon gjorde sitt examensarbete på scenteknikföretaget Visual Act, där uppdraget var att utveckla en drivenhet till ett autonomt vagnssystem för hantering av tung dekor.

Det innefattar bland annat en utredning om ett reglersystem och konstruktion av en prototyp i stål. Teori och tester visar att det nya drivsystemet ger bra köregenskaper och god lastförmåga.

Sedan arbetet utfördes har Marina Rantanen hunnit ut i arbetslivet och deltar i ett konsulttraineeprogram på HiQ som sker i samarbete med Scania.

Så var det prispengarna och svarven:

-Jag skulle fruktansvärt gärna vilja ha en svarv, fast den är lite svår att ha hemma. Ja, egentligen skulle man ju ha en hel mekanisk verkstad. Det vore en dröm. Men vi får se hur det blir.

Marina Rantanen

Ålder: 25 år

Utbildning: Ingenjör med inriktning maskinteknik från KTH.

Yrke: Ingenjör som ingår i "young professionals program", som konsulttrainee på HiQ med placering på Scania.

Aktuell: Vann tävlingen Automation Student för sitt examensarbete som hon utfört på scenteknikföretaget Visual Act. Hon har utvecklat en drivenhet till ett autonomt vagnssystem för hantering av tung dekor.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt