Världsrekord i fräsning gav storförsäljning

2018-01-11 15:05  

Efter att Modig Machine Tool i Virserum slagit världsrekord i aluminiumfräsning inför 75 inbjudna branschaktörer, kom det beställningar för 50 miljoner på en dag.

Den egenutvecklade bearbetningsmaskinen heter Rigimill. Effekten i spindeln är 220 kilowatt, och hastigheten ligger runt 20 000 varv per minut. När den demonstrerades inför 75 inbjudna kunder, leverantörer och samarbetspartners från ett tiotal länder, kunde Modig Machine på 60 sekunder fräsa bort 16,4 liter material ur ett solitt block hård aluminium av aerospacekvalitet. Enligt vd David Modig är detta ett nytt världsrekord.

– Det gamla rekordet var på 15 liter och hölls av ett företag i Tyskland. Demonstrationen ledde till ordrar på över 50 miljoner kronor bara under samma dag, säger David Modig.

Totalt närmar sig försäljningen av Rigimill-maskiner en halv miljard kronor, sedan lanseringen för ett drygt år sedan.

– Nu ligger vi i slutförhandlingar på försäljningar för ytterligare 400 miljoner, i affärer som väntas gå i lås under första halvan av 2018, säger David Modig.

Köparna återfinns framförallt bland flygplanstillverkare och deras underleverantörer.

– Ideala dimensioner för den här maskinen är stycken från två meter och uppåt i längd, 1 500 millimeter i bredd och 650 millimeter i höjd. Allt som ryms däremellan, och som behöver mycket materialborttagning, är den perfekt för. Och flygplansindustrin gör ju ofta stora strukturella delar i ett stycke, säger David Modig.

Dessutom har flygplanstillverkarna behov av Rigimills hastighet.

– Det är en pressad bransch med oerhörd produktionstakt. I slutänden handlar deras verksamhet om pris per bit, och då måste det gå fort, säger David Modig.

Men den allra första Rigimill-maskinen levererades till Toyota Material Handling i Mjölby, i utförande för hårdare metaller.

– För ”hard steel”-modellen garanterar vi 0,9 liter titan per minut. Så vi har inga konkurrenter där heller, säger David Modig.

Vid höstens IMTS-mässa i Chicago planerar Modig Machine att lansera ytterligare tre nya maskiner: två för hårdmetallfräsning, och en för aluminium.

– En av dem tar detaljer upp till 6,5 gånger två meter. En annan har palettbord på 1 600 millimeter och kan troligen vara intressant för ”vanlig” industri, även i Sverige, säger David Modig.

Därtill har företaget, genom sitt amerikanska dotterbolag Modig US, köpt en fabrik i staden Wichita, Kansas.

– Där ska vi ställa ut demomaskiner så kunderna kan komma och testköra sina egna detaljer. Det blir vårt första showroom utanför Sverige, säger David Modig.

 

Modig Machine Tool AB

Utvecklar och tillverkar höghastighetsbearbetande precisionsmaskiner för svarvning, fräsning, borrning med mera av komponenter i metall och komposit. Deras största kundgrupp är flygplanstillverkare.

Grundat: 1947, av David Modigs farfar Harry Modig.

Anställda: Närmare 50 personer inklusive inhyrd personal.

Omsättning: Räknar med cirka 250 miljoner för 2018.

Tommy Harnesk

Mer om: Världsrekord

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt