Tysk industrisatsning i svensk tappning

2015-11-06 15:13  

Angela Merkel leder Tysklands satsning på den tillverkande industrin. I Sverige vill branschen lyfta tekniken – för den kan lyfta även svensk tillverkningsindustri.

Beckhoff Automation och Kuka Robotics höll en rad seminarier runt om i Sverige för att tala om Industri 4.0. Bägge företagen tillhör tyska koncerner involverade i dessa diskussioner där. Kuka finns med som en av många partners till regeringen i satsningen.

– Man märker att det pratas mycket Industri 4.0 i Sverige också men få lyckas plocka ner det till något konkret, säger Jonas Glimdén, vd för Kuka Nordic.

De talade om starkare integration mellan produktionsutrustningen i en fabrik och enklare interaktion mellan maskin och människa tack vare öppna mjukvaror som kommunicerar med varandra och har en direkt dialog med operatören. De bägge företagens produkter fungerar bra tillsammans men den stora poängen är att det ska fungera även med andra företags produkter. Allt bygger på öppna gränssnitt och pc-baserad plattform.

– Det handlar om existerande teknik som vi kan leverera redan i dag, poängterar Håkan Brandt, vd för Beckhoff Automation.

exempel på teknik som lyfts fram i industri 4.0 är simulering, molbaserad analys, internet of things, förstärkt verklighet och självstyrande robotar.

Med en uppkopplad, smart fabrik kan olika data plockas ut, vilket gör att kvalitet och produktivitet noga kan följas upp.

Det är också en produktionsmetod som gör att man kan ha en massproduktion men med kundunika produkter.

– Det blir framtiden för oss här i Västvärlden, säger Jonas Glimdén, som menar att vi i Sverige behöver mer industriproduktion och att vi tappat det försprång vi tidigare haft till andra länder när det gäller automation.

– Det politiska ledarskapet behövs även i Sverige, säger han.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL