Tryckerioperatörer får hjälp med tunga buntar

2016-03-30 13:05  

Människa och robot i nära samarbete – det är än så länge bara en vision för många tillverkande företag. Och verklighet på Skandinaviens största tryckeri.

Operatörerna på tryckeriet Stibographic i danska Horsens har fått en ny medhjälpare. Den heter SDA20 och kommer från robottillverkaren Yaskawa Motoman. Hela konceptet, som de kallar Levanto, är nu inkört och ska ut på en Europamarknad, är det tänkt.

– Bara i Tyskland finns 400 tryckerier som är så stora att de skulle kunna vara intresserade av vår robot. Sen finns många tryckerier i Finland, Norge och Sverige, säger Johnny Jarhall, marknadsdirektör på Yaskawa.

Från idé till Europamarknad har det tagit ungefär åtta år och Ny Teknik Automation har tidigare berättat om utvecklingen av tryckeriroboten. Själva roboten är en tvåarmad standardrobot från Yaskawa. Det är den speciella applikation som gör att den kan användas på tryckeriet som inneburit mest huvudbry för utvecklare och för forskare på universiteten i Linköping och Odense.

Pappersbuntarna är tunga så det krävs starka nypor för att lyfta dem, samtidigt som känsligheten måste vara så god att arken inte förstörs. Och man måste ta hänsyn till att papper kan vara av olika kvalitet samt att det påverkas av luftfuktighet, statisk elektricitet och temperatur.

– Roboten har fungerat sedan vi installerade den, men vi har fått fixa en del med kringutrustningen under första året, säger Johnny Jarhall.

Om det behövs kan stapeln också vändas.

– Den här luftningen var tidigare ett stort arbetsmiljöproblem. En operatör lyfte 12 ton på ett skift och var helt utsliten efter en arbetsdag. Deras liv har blivit bättre och de orkar göra mer än att vila ryggen när de kommer hem, säger Johnny Jarhall.

Några tjänster har alltså inte försvunnit från tryckeriet. Opera­törerna jobbar sida vid sida med roboten som assisterar personalen genom dygnets samtliga tre skift.

Säkerhetsfrågorna är centrala kring samtliga samarbetande robotar. Mindre robotar jobbar tillsammans med människor och det går bra så länge hela arbetssituationen inte blir osäker. De kan exempelvis inte hålla i vassa verktyg.

Större robotar har däremot placerats i burar. På det danska tryckeriet finns dock inga säkerhetsstaket, operatör och robot jobbar vid samma arbetsstation, men det finns ändå ett visst avstånd mellan dem. Och skulle någon komma för nära roboten stannar den tack vare en laserskanner.

– Det talas mycket om samarbetande robotar men här har vi en industriell tillämpning som verkligen fungerar med en robot som kan lyfta 20 kilo per arm, säger Henrik Christiansen, konsult och konceptutvecklare som jobbar mot tryckeribranschen.

Kerstin Johansen vid Linköpings universitet driver ett projekt tillsammans med fordonsindustrin för nya människa-robot-samarbeten. Hon har också varit engagerad i utvecklingen av tryckeriroboten.

– Principen är ett jättespännande exempel på hur en robot kan avlasta människan, den lyfter och presenterar materialet medan människan finns kvar som kvalitetskontrollant och utför det arbetet som kräver känsla och precision. I vårt projekt arbetar vi tvärtom mer med att männi­skan guidar roboten, säger Kerstin Johansen.

Efter ett års drift ska konceptet säljas till fler tryckerier.

– Vi håller på att bygga ett distributörsnät i Europa av återförsäljare som kan tryckeribranschen, säger Johnny Jarhall.

Tryckeriroboten plockar upp buntar med pappersark från en stapel, luftar bunten så att alla ark separeras och lägger dem därefter på ett vibrationsbord som skakar arken så att de ligger rätt.

Den tvåarmade roboten har använts för att efterlikna en operatörs arbete.

Gripklon har varit en utmaning att få till. Den måste greppa tunga buntar utan att skada papperet eller trycket.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Största tryckeriet i Skandinavien

  • Stibographic är en del av Stibo-gruppen som med divisionerna Stibo Printing Solutions, Stibo Systems och CCI Europe är en av Skandinaviens största kommunikationsföretag. Koncernen är verksam över hela världen genom dotterbolag i Europa, Nordamerika och Fjärran Östern med 1 100 anställda.
  • Stibographic är Skandinaviens största tryckeri för magasin, reklam och kataloger. Den totala produktionskapaciteten är motsvarande 290 miljoner A4-sidor per dag.
  • Huvudkontor och tryckeri ligger i danska Horsens söder om Århus på Jylland.
  • Stibo Printing Solutions köpte nyligen Sörmlands Grafiska efter tryckeriets konkurs.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL