Svenska blåspistolen ska spara händer och energi

2017-06-02 15:25  

Den får inte alltid så mycket uppmärksamhet men är bland industrins vanligaste verktyg. Efter fem års utvecklingsarbete presenteras nu en helt ny, svensk blåspistol.

Rasmus Tibell är teknisk direktör på företaget Silvent och har lett projektet med att ta fram en ny blåspistol, Pro One, i samarbete med designbyrån Veryday.

Silvent har tidigare varit fokuserat mot munstycken men har nu tagit sig an hela verktyget. För det har funnits en del att utveckla med tidigare modeller, menar Rasmus Tibell: De har varit energislukande, högljudda, osäkra och inte särskilt ergonomiska att använda.

– Allt detta har vi löst med den nya blåspistolen, säger Rasmus Tibell. Bland annat har den mer koncentrerad blåskraft och det är viktigt för tryckluft drar mycket energi då det måste omvandlas i många steg.

Mängder av användarstudier har gett underlag för att förbättra den ergonomiskt. Den har en ny ventillösning med ett krökt ventilhus.

Det finns sammanlagt tre olika patent. Bland annat en komponent i syrafast stål som 3d-printats och är en av de första komponenterna som massproduceras med den tekniken.

Blåspistolen lanseras med start under fredagen, vilket är något av en examensdag för maskiningenjören Rasmus Tibell som efter fem år och 10 000 mejl med ett nätverk på uppåt 50 personer kan gå vidare.

– Det här har varit en väldigt spännande resa men det känns skönt att det är klart. Nu är jag lite sugen på att börja med nästa produkt, säger han.

Fredrik Karlsson

Mer om: Verktyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt