SKF och Schaeffler misstänks för kartell

2011-11-09 09:37  

EU-kommissionen gjorde på tisdagen tillslag mot lagertillverkarna SKF och Schaefflers anläggningar i Tyskland och Sverige efter misstankar om kartellbildning.

Kommissionen vill ha klarhet i om de båda företagen brutit mot artikel 101 i avtalet om hur EU ska fungera, d v s om de har brutit mot EUs antitrustlagar.

Båda koncernerna är stora leverantörer av lager exempelvis till bilindustrin. Schaefflers lagertillverkare heter Ina och FAG, SKF säljer sina lager under varumärket SKF.

EU-kommissionens inspektörer gjorde oannonserade besök både vid SKFs anläggning i tyska Schweinfurt och i Göteborg. I Schweinfurt har även FAG en stor anläggning. Både SKF och Schaeffler påpekar i pressmeddelanden att de samarbetar med myndigheterna för att på bästa sätt bringa klarhet i frågan om kartellbildning har förekommit, men vill i övrigt inte kommentera saken.

EU-kommissionen skriver i ett meddelande att en sådan inspektion inte automatiskt betyder att de inblandade företagen är skyldiga till konkurrensbegränsande beteende, och att kommissionen respekterar företagens rätt att försvara sig i en antitrustutredning.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt