Sågverken ska lösa akilleshäl

2012-10-01 11:01  

Sågverkens kostnader kan kapas rejält framöver. Nyckeln tycks vara dynamisk facksättning.

Transport, inmätning och lagring av timmer är en kostsam och eftersatt del av sågverkens verksamhet. Det anser träförädlingskoncernen Martinsons, som nyligen infört dynamisk facksättning för att komma åt problemet.

– För fem år sedan bestämde vi oss för att försöka öka kapaciteten på vår lagringsyta med tio procent. Det har vi nu uppnått med råge, berättar Olov Martinson, produktionschef på Martinsons.

Första steget blev införandet av GPS Timber, ett system för logistik på lagringsytan, eller timmerplan. Systemet, som består av truckdatorer i hytten, håller reda på vad som finns lagrat var. Truckens dator kommunicerar med gps-systemet via en server och ger truckföraren information om situationen på timmerplan och vilka arbetsuppgifter som ska utföras.

Ett problem kvarstod dock. När timret anländer till sågverken ska det sorteras in i olika timmerklasser utifrån till exempel diameter och densitet. Tidigare hade Martinsons bestämt att varje timmerklass hade ett eget fack som man sedan använde hela tiden.

– Det var ett statiskt system som innebar att hela logistikarbetet avstannade om ett fack blev fullt, säger Olov Martinson.

För att lösa det problemet har koncernen nu infört dynamisk facksättning. Det innebär att det är GPS Timber, och inte förarna, som styr vilka fack som timmerklasserna ska läggas till. Vid hundra procent byter dessutom systemet automatiskt till ett annat fack.

– Därför behöver banan aldrig stoppas, säger Olov Martinson.

Dynamisk facksättning har utvecklats av Cartesia GIS, i samarbete med Datapolarna. Cartesia GIS meddelar att tekniken passar alla sågverk med en årsproduktion över 200 000 kubikmeter.

– Vid för små volymer är det inte försvarbart med investeringen. GPS Timber kostar säkert några hundratusen i form av till exempel datorer, säger Olov Martinson.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt