Pusan, va kranar!

2010-05-11 23:00  
Pusan, som även stavas Busan, är Sydkoreas största hamnstad, och den femte största i världen. Den nya containerhamnen, Busan Newport, ligger ett par mil utanför det gamla hamnområdet inne i staden. Den har byggts ut i flera omgångar sedan år 2000. De nya kranarna ingår i en femte utbyggnadsetapp.

Den nya containerhamnen i Pusan i Sydkorea är en av världens största. Här hanteras containrarna av 30 meter höga automatkranar, som fungerar som industrirobotar i jätteformat. De kan stapla upp till sex containrar ovanpå varandra.

ABB i Västerås har fått en mångmiljonorder på automationsutrustning till ännu fler kranar, där själva krankonstruktionen tillverkas av kinesiska Shanghai Zhenhua Heavy Industries.

- Vi står för allt som är elektriskt, säger Uno Bryfors hos ABB Crane Systems.

- Kranarna matas med 10 kilovolt, vi levererar transformatorer, ställverk, motorer och vidare till datorer, sensorer och laserskannrar för att mäta in containrarnas position i förhållande till varandra.

Hittills har ABB levererat utrustning till 73 stapelkranar och 37 kajkranar i Pusanhamnen. Den nya ordern är på ytterligare 38 stapelkranar och åtta hamnkranar. När den är levererad finns nära en fjärdel av alla världens automatkranar i Pusan.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt