Nya Reem kan mer än spela boll

2008-10-07 23:00  

På drygt ett år har en grupp robotforskare i Barcelona skapat Reem-B. En kortväxt, människoliknande robot som går i spåren på sin fotbollsspelande föregångare.

Han är inte så stor, och inte heller särskilt stark. Reem-B är bara 1,5 meter lång och orkar inte lyfta mer än 12 kilo.

Men det är kanske inte så illa, för någon som nyss satts till världen. För det är bara 14 månader sedan den 29-årige robotforskaren Davide Faconti och hans labbmedarbetare i Barcelona började utveckla Reem-B.

Davide Faconti har bland annat varit forskarstudent på Chalmers. Han var en av medlemmarna i Chalmerslaget som ställde upp i fotbolls-VM för robotar i Japan 2002.

Reem-B kan gå själv, den känner igen ansikten och föremål och även röster. Den har sensorer och ett inbyggt navigeringssystem som klarar av att kartlägga omgivningen. Just nu övar sig roboten - eller möjligen dess programmerare - på att klara att gå i trappor.

Hela?konstruktionen, med tusentals små komponenter, har gjorts med cad-programmet Solid Works. Enligt Davide Faconti är det tack vare att man jobbat i 3d-cad, som man klarat att få fram Reem-B på så kort tid.

Reem-B, liksom föregångaren Reem-A, är utvecklad på uppdrag av företaget Pal Technology i Abu Dhabi. Reem-A kom för övrigt tvåa i straffsparkstävlingen i fjolårets robotfotbollscup i Atlanta.

Japan har länge varit ledande på att utveckla humanoida robotar. Och får man tro Davide Faconti själv var det när han var sju år och tittade på japanska tecknade tv-serier som han bestämde sig för att bli robotforskare.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt