Musk: Vi behöver medborgarlön när robotarna tar över

2016-11-09 09:56  
Elon Musk Foto: Alamy

Någon slags basinkomst eller medborgarlön blir ett måste i ett framtida samhälle där många av jobben har automatiserats, säger Teslagrundaren Elon Musk.

Medborgarlön – vilket i korthet innebär att staten betalar ut en regelbunden inkomst till alla – är en idé som väcker stark politisk debatt.

I en färsk intervju med CNBC berättar Elon Musk, som bland annat grundat Paypal och Tesla, att han tror att införandet av någon slags medborgarlön är helt nödvändigt för att tackla att allt fler jobb förväntas försvinna i takt med teknikens utveckling:

– En omfattande automatisering kommer att skapa ett behov av en slags allmän basinkomst. Jag har svårt att se vilka andra lösningar som finns.

Enligt Elon Musk skulle en basinkomst kunna gynna hela samhället och skapa nya möjligheter för mänskligheten.

– Det skulle innebära att människor får tid till att göra andra saker, mer komplexa saker, intressanta saker.

Under resan mot framtidens samhälle behöver vi också komma underfund med hur mänskligheten ska samexistera med världsomspännande ai-nätverk, lyfter Musk fram.

– I slutänden tror jag att vi behöver nå någon slags symbios med en digital super-intelligens.

Den sortens ai-system som Elon Musk beskriver ligger fortfarande långt bort, men medborgarlön kan bli verklighet i vårt grannland Finland inom kort. I slutet av året ska den finländska regeringen ta ställning till om ett försök med basinkomst ska inledas redan under nästa år.

Om förslaget godkänns kommer 2 000 slumpvalda finnar som i dag får ekonomiskt bistånd eller arbetslöshetsersättning, i stället få 560 euro i månaden skattefritt.

Medborgarlöner har även varit på tapeten i Schweiz, som i juni folkomröstade om införandet om en villkorslös basinkomst. Men när folket sade sitt om förslaget blev det ett nej med bred marginal, skriver Dagens Nyheter.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt