”Krävs samarbete för att vinna matchen om nyindustralisering”

2015-11-06 14:05  
Olof Persson, tidigare vd och koncernchef för Volvo AB. Nu regeringens industrikansler. Foto: TT

Hållbara transportsystem, automatiseringar och smarta boenden – det är några av de fokusområden som regeringens industrikansler pekar ut som viktiga för att Sverige ska kunna nyindustraliseras.

I somras blev Olof Persson, tidigare vd för Volvo Ab, utsett till regeringens nya industrikansler tillsammans med tre andra personer. Tanken är den nya rådgivande styrelsen – på engelska advisory board – ska agera som rådgivare till näringsminister Mikael Damberg i arbetet med att ta fram en strategi för att lyckas återindustralisera Sverige.

På fredagsmorgonen hölls ett seminarium arrangerat av Svenska Teknik och Designföretagen inom Almega där Olof Persson berättade om hur arbetet med regeringens nya industristrategier fortskrider.

Enligt Persson har man identifierat flera högintressanta huvudområden som på sikt ska leda till konkreta industriprojekt. Dessa är hållbara transportsystem, robotisering och automatisering, hälsa och kost, hållbar energi, smart boende och råvaror, bland annat.

– Nu ska vi koka ner dem till konkreta projekt med hjälp av katalysatorer och demonstratorer, sade Olof Persson.

Han lyfte även fram som Volvos arbete med sina elbussar som ett ”fantastiskt exempel på effekterna som demonstratorer kan ha”.

I dagsläget ligger Sverige på tionde plats när det gäller global konkurrenskraft, enligt World Economics Forums rankning. Men det betyder inte per automatik att Sverige vinner mot länderna som hamnat lägre i rankningen, hävdar Persson.

– Det krävs samarbete, taktik och tydliga mål för att vinna den här matchen, sade Olof Persson.

Han poängterade också att det behövs en bredare definition av vad industribegreppet innebär.

– Hållbar tillväxt är ett måste att sträva efter för att Sverige ska lyckas med nyindustraliseringen. Viktigt är också att politiken måste samarbeta med industrin. Man kan inte ändra fokusområden var fjärde år. Vi har en tröghet i resultat – beslut som fattas i dag visar sig först långt senare.

Förutom Olof Persson ingår även Lisa Lindström, vd för det digitala designföretaget Doberman, Pia Sandvik, ordförande för forskningsnätverket RISE och Karl Gustaf Ramstedt, vd för produktuvecklingsföretaget Prevas, i regeringens rådgivningsgrupp.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL