Hållbar industri

Knep och knåp: Bygg en robot i jul

Sensingbot är ett av de många projekten i Roborobos byggsatser. Den kan bland annat programmeras att vända när ir-sensorer upptäcker hinder eller bordskanter. I Roborobosortimentet finns fem byggsatser i stigande svårighetsgrad som tillsammans ger över 150 robotar. Nybörjarlådan kostar 1995 kronor. Foto: Jörgen Appelgren
Programmerarens val. Inex avancerade byggsatser använder en variant av Handy Board, en microcontroller utvecklad vid MIT. Den programmeras i C och ligger närmare den industriella verkligheten än styrenheterna i många av de andra byggsatserna.
Automation för de minsta. Fischertechnik utmärker sig för att deras sortiment innehåller robotbyggsatser som är uttryckligen avsedda att använda till produktionslinjer, robotmoduler och verkstadsmaskiner, till exempel Robo TX Automation Robots. Det finns förstås också saker som går på jul. Systemet programmeras med Microsoft Robotics Developer Studio.
Stadiga skruvar från Vex. Vex Robotics har ett stort utbud stadiga byggsatser i plåt. De används på universiteten, men även av amatörer som vill satsa lite mer på sin hobby.
Lego har alla bitarna. Lego Mindstorms NXT 2.0 används både av hobbyister och på skolor. I lådan ligger 600 delar och en inbyggd dator som styr motorer och sensorer. Programmeringsmiljön NXT-G baseras på Labview. Datorn kan köra olika operativsystem och programmeras i många programmeringsspråk. Systemet har anor till mitten av 1990-talet, och har en mycket stor användarskara.
Kroppsspråk med Bioloid. Bioloid från Trossen Robotics är specialiserad på tvåbenta robotar. Den innehåller avancerade servon och en programmeringsmiljö för robotar som klampar snarare än rullar.

Robotbyggsatser för skolan blir ett utmärkt julpyssel för robotnoviser. Men det är inte som att snurra smällkarameller, robotik kräver tålamod och tankemöda.

Publicerad

Den koreanske professorn Yeong-Seog Choe skapade Roborobo som en serie byggsatser för att undervisa om robotteknik i skolan. Men intresset blev stort, och i dag vänder den sig också till hobbypysslarna.

Systemet liknar ett Meccano av kretskortsmaterial som fogas samman med skruvar, distanser och metall­bleck. Motorerna och de många olika kretskorten, framför allt processorkortet, används som bärande delar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här