Knep och knåp: Bygg en robot i jul

2011-12-06 23:00  

Robotbyggsatser för skolan blir ett utmärkt julpyssel för robotnoviser. Men det är inte som att snurra smällkarameller, robotik kräver tålamod och tankemöda.

Den koreanske professorn Yeong-Seog Choe skapade Roborobo som en serie byggsatser för att undervisa om robotteknik i skolan. Men intresset blev stort, och i dag vänder den sig också till hobbypysslarna.

Systemet liknar ett Meccano av kretskortsmaterial som fogas samman med skruvar, distanser och metall­bleck. Motorerna och de många olika kretskorten, framför allt processorkortet, används som bärande delar.

Det är lätt att komma igång att bygga, men det är inte något för de alltför små om de inte har hjälp. Även vuxna kan köra fast, eftersom instruktionerna är omfattande och inte glasklara. Det krävs hyggliga kunskaper i engelska, och processen försvåras av översättningen.

Svårigheterna kan överbryggas med en dos intellektuell akrobatik: det gäller att föreställa sig hur en koreansk översättare skulle tolka en text skriven av en koreansk ingenjör. Insikten landar om att kontakterna ska vändas så att svarta kablar ligger mot vita trianglar, och om att den extra strömbrytaren på roboten jag bygger inte har någon funktion.

Den svenska återförsäljaren, Magnus Norberger på roborobo.se, meddelar att en rättad handbok i svensk översättning är på väg.

Detta till trots tar det bara någon timme att bygga och köra sin första robot. Det underlättas av att programmeringen görs via ett grafiskt gränssnitt, och det finns många program­exempel.

Lådan innehåller ett överflöd av skruvar, muttrar och delar. Det är uppenbart redan från början att det går att hitta på många egna konstruktioner. Verktyg följer med, och eftersom byggsatserna är avsedda för klassrum är allt rejält och en smula överdimensionerat.

Eftersom vem som helst uppenbarligen kan få igång någon slags robot under loppet av en julaftonskväll kanske robotiken förlorar lite av sin mystik. Men nöjet och upptäckarglädjen är det inget fel på.

Köpställen

roborobo.se, trossenrobotics.com, vexrobotics.com, inex­global.com, robotshopen.se

Ny Teknik garanterar inte inköpsställenas leveranssäkerhet, priser eller kvalitet.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt