Japan siktar på självkörande taxitjänst till OS

2018-06-05 18:00  
Förberedelserna pågår för fullt inför OS i Tokyo 2020. Här byggs nationalarenan. Regeringen vill också se en självkörande taxiflotta. Foto: Aflo / Splash News

Japan har halkat efter i racet mot självkörande fordon. Men lagom till OS ska det ha blivit ändring på den saken.

Tester med självkörande taxiflottor pågår på åtskilliga platser i världen, inte minst i vissa delstater i USA och i Singapore. Även Sverige har sedan några månader försöksverksamhet.

Industrijätten Japan har varit sen på bollen. Men nu tycks regeringen har bestämt sig för att det ska bli ändring på den saken. Premiärminister Shinzo Abe presenterade i måndags en strategi för ekonomisk tillväxt som bland annat innebär att en förarlös taxitjänst ska finnas redo att användas lagom till OS 2020. Testerna ska börja redan detta räkenskapsår och vara i full kommersiell drift till 2020, enligt Reuters.

Läs mer: Här är det första självkörande fordonet med solid state-lidar

För inte länge sedan presenterades att landet, precis som Sverige, vill lägga ansvaret vid en olycka med en självkörande bil på ägaren av fordonet.

Biltillverkaren Nissan och it-tjänstföretaget Dena samarbetar sedan tidigare kring en självkörande taxitjänst som ska ha börjat testas för några månader sedan.

Dessutom vill Japan att sommarspelen 2020 ska bli en vätgasolympiad, med minst 6 000 vätgasdrivna bilar och 100 bussar.

Läs mer: Bombardier: Trådlös laddning under färd möjlig – men en bit bort

Det handlar som vanligt om betydligt mer än sportsliga insatser när världens blickar om ett par år vänds mot värdnationen.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt