Felsökninsrobot inspekterar flygplan

2014-05-06 15:39  
Robotarmen med sina bildsensorer inspekterar flygplansdel. Foto: Fraunhofer FF

En felsökningsrobot ska korta tiden för inspektion av alla de smådelar vid ett flygplansbygge som i dag görs manuellt.

Flygplanskroppen i en Airbus A380 är uppbyggd av 20 sektioner som hålls samman av 40000 nitar. Dessutom finns 2500 monterade detaljer.

Att allt sitter exakt på plats kontrolleras i dag manuellt, vilket är ett mycket tidsödande arbete.

Forskare vid Fraunhoferinstitutet FF utvecklar nu en automatisk inpektionsrobot som kan korta inspektionstiden avsevärt.

Den består av en robotarm med bildsensorer och 3d-sensorer. Systemet får all data som behövs från 3d-cad-systemet som finns över flygkroppsdelarna. Dessa talar om hur komponenten förväntas se ut och ger koordinater för inspektionsställena.

Vid inspektionen överlagras mätdata på de specifikationer som finns i cad-systemet. När data stämmer överens markerar systemet området med grönt. Upptäcks skillnader markeras med rött, vid osäkerhet blir markeringen gul.

Inspektörer kan välja olika utvärderingar av inspektionen. Systemet levererar såväl bilder som koordinater så att komponenterna snabbt ska kunna återfinnas.

Det tar fem sekunder att ta bilderna och lika lång tid att utvärdera positionen där bilden tagits. Inspektionstiden kan minskas från åtta till tolv timmar till tre, hävdar Fraunhoferinstitutet.

Förutom att hitta redan gjorda fel kan systemet hjälpa till att förhindra att nya fel uppstår. När likartade fel uppstår på likartade stället slår systemet larm.

Den automatiska inspektionsroboten har beställts av företaget Aerotech GmbH som utvecklar och tillverkar produktionsverktyg för flygindustrin.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt