De vill lansera exoskelett i svensk vård

2018-01-10 14:20  
HAL har testats kliniskt i svensk strokerehabilitering sedan 2012. Nu är systemet moget för svensk lansering, enligt Robotdalens bedömning. Foto: Carin Wesström

Robotdräkten HAL har testats i strokerehabilitering på två svenska kliniker. Nu söker Robotdalen samarbetspartners för att etablera HAL på svenska sjukhus och rehabkliniker.

Robotdräkten HAL (Hybrid Assistive Limb) är ett så kallat exoskelett, som utvecklats av det japanska företaget Cyberdyne Inc. Systemet har testats kliniskt i svensk strokerehabilitering under nästan sex års tid, vid Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken och Karolinska Institutet vid Danderyds sjukhus. Nu är de initiala testerna klara, och evidensen visar på mycket goda rehabiliteringsresultat, enligt Robotdalen som arbetar för en lansering av HAL i svensk sjukvård.

– Resultaten visar att en patient får minst lika goda effekter genom träning med HAL, som med den mest effektiva traditionella strokerehabiliteringen vi har idag, säger Adam Hagman, affärsutvecklare inom hälsorobotik hos Robotdalen.

Traditionellt behandlas strokepatienter med hjälp av sjukgymnaster, fysioterapeuter och annan vårdpersonal.

– Vid strokerehabilitering är det inte ovanligt att det krävs tre fysioterapeuter på plats samtidigt, men med hjälp av HAL kan en terapeut i vissa fall hantera flera patienter på samma gång. Rehabiliteringen blir betydligt mindre arbetskrävande, i en vårdsektor som ofta har problem med underbemanning, säger Adam Hagman.

Enkelt uttryckt fungerar HAL genom att förstärka kroppens egna rörelser. När vi vill röra oss, skickar hjärnan EMG-signaler till musklerna. Men efter en stroke försämras kommunikationen mellan hjärnan och musklerna, vilket resulterar i försämrad rörelseförmåga.

HAL använder sensorer som läser av nervsignaler via huden, och kan fånga upp även mycket svaga signaler. Dessa förstärks och används för att styra motorer i robotdräkten. På så vis får patienten stöd för sina rörelser.

I Tyskland har robotdräkten även utvärderats på patienter med ryggmärgsskador, och enligt Robotdalen har man också där fått mycket goda resultat. I USA har Cyberdyne nyligen tecknat ett samarbetsavtal med Brooks Rehabilitation, en av landets största sjukhusgrupper verksamma inom rehabilitering.

Och nu söker Robotdalen alltså partners för en svensk etablering.

– Det japanska bolaget är öppet för olika samarbetsformer, och vi är förstås glada att de överväger Sverige trots att vi är en liten marknad. Man kan tänka sig att sätta upp rehabiliteringscenter tillsammans med privata vårdkedjor eller offentliga aktörer, och vi har mött en hel del intresse från vårdsektorn, säger Adam Hagman.

Robotdräkten HAL

Robotdräkten HAL (Hybrid Assitive Limb) är framtagen av det japanska företaget Cyberdyne Inc.

2012 bildades svenska Cyberdyne Sweden AB, efter att Robotdalen initierat kliniska tester tillsammans med Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken och Karolinska Institutet vid Danderyds sjukhus.

Fokus för de kliniska testerna låg i första hand på tidig rehabilitering efter stroke, och därefter på andra användningsområden vid funktionshinder efter skador och sjukdomar i nervsystemet.

De initiala testerna är nu avslutade och evidensen visar på goda rehabiliteringsresultat. Forskningen fortsätter vid Danderyds sjukhus.

Tommy Harnesk

Mer om: Exoskelett

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt