Bläckstråle ersätter etikett på pet-flaskan

2014-04-25 15:43  
Exempel på flaskor med bläckstrålesprutade etiketter. Foto: KHS-Innoprint

Tonvis med etiketter kan sparas in om man i stället sprutar varumärket med bläck på pet-flaskor.

Tyska KHS-Innoprint har tagit fram en metod att spruta text och bilder på pet-flaskor. Sprutningen kan utföras direkt i bryggeriet.

En tryckenhet består som standard av ett sprutverk med fem karuseller, som vardera sprutar färgerna vitt, cyan, magenta, gult och svart. Färgerna torkar sekundsnabbt med uv-ljus.

Extra färgkaruseller kan installeras för specialfärger. Motiv med upplösningen 1080 x 1080 pixlar kan sprutas på flaskorna

Vid hanteringen kan flaskorna fyllas med kvävgas eller steril luft. Flaskor i storlekar mellan 0,33 och 1,5 liter hanteras.

Färgåtgången per flaska uppskattas till mellan 0,1 och 0,25 ml beroende på hur omfattande motiv som önskas. Upp till 36000 flaskor i timmen är maxkapaciteten. KHS-Innoprint kan även leverera mindre enheter för bryggerier med lägre kapacitet.

Metoden ersätter de pappers- eller plastetiketter som annars klistras på flaskorna. Tekniken var en av kandidaterna till det s k Hermespriset på Hannovermässan nyligen.

Håkan Abrahamson

Mer om: Bläckstråle

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt