Bit ihop för att klicka

2013-11-27 07:26  

Se anvisningarna sväva fritt i synfältet, vrid huvudet för att styra markören och bit ihop käkarna för att klicka. Interaktiva glasögon från Västerås ska göra det lättare att styra industrirobotar.

Glasögonen, som har utvecklats av Västeråsföretaget Penny, ska användas i det europeiska samarbetsprojektet Lean Intelligent Assembly Automation. Projektet leds av tyska Fraunhofer Institut i Stuttgart och bland deltagarna finns bland annat Opel och Eon. Målet är att utveckla teknik för att låta montörer och robotar samarbeta närmare och säkrare.

Pennys vd Peter Ovrin berättar hur glasögonen kan användas för att styra och programmera olika typer av ­industrirobotar på ett enklare sätt.

– Tänk dig att du arbetar vid en monteringslina och utför ett avancerat montage för hand. Sedan överlämnar du arbetet till en robot som utför en serie enklare montage. Du kan då se vilken komponent som ska monteras var med hjälp av en överlagrad bild i glasögonen. Sedan får du en kvittens på att du gjorde rätt, säger han.

Bilden projiceras på näthinnan från en liten skärm i glasögonbågen. Användaren kan välja att fokusera på den överlagrade bilden eller på ”verkligheten”. Glasögonen har dessutom inbyggda gyron tillverkade i en halvledarteknik som kallas mems, mikroelektromekaniska system.

Gyrona gör att man flyttar runt en markör genom att göra små rörelser med huvudet. Sedan klickar man genom att bita ihop käkarna, vilket detekteras med hjälp av en sensor på kinden.

Det nya Fraunhofer-projektet ­startade i september och ska pågå i fyra år.

Penny, som får cirka fyra miljoner kronor för sin medverkan, ska anställa en industridoktorand inom robotik för att leda företagets forskning och utveckling.

Robotdalen i Västerås stöder också projektet och ska bygga upp en testbädd i Västerås.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt