”AI konkurrerar ut medelklassen”

2016-01-05 09:44  
Andrew Keen Foto: Corbis

Den brittiske föreläsaren, författaren och entreprenören Andrew Keen är djupt kritisk mot digitaliseringen av samhället. ”Följderna kan bli värre än 30-talsdepressionen”, säger han till Digital Teknik.

Internet skulle ge oss kunskap från världens alla hörn, göra oss mer jämlika och ge oss fler jobb. Så har det inte blivit, anser Andrew Keen. Istället har världen blivit allt mer narcissistisk, vi har fått en strukturell jobbkris och skapat grunden till ett övervakningssamhälle.

– Intelligenta maskiner och artificiell intelligens är på riktigt och har potential att konkurrera ut medelklassen. Följderna kan bli värre än 30-talsdepressionen, säger Andrew Keen.

Yrkesgrupper som läkare, advokater och journalister kommer i stor utsträckning att ersättas av artificiell intelligens – AI – tror han. Det kommer att uppstå en högutbildad, välinformerad kreativ överklass. Men den stora massan har vare sig tid eller energi att hänga med. De får sin världsbild bekräftad från en smal bubbla kring sitt Facebookflöde. De slutar läsa tidningar och de flesta tidningar läggs ned.

– Tekniken har låtit en liten grupp människor bli väldigt effektiva. Jag själv tillhör dem. Jag sköter fem jobb samtidigt utan assistent. Men för medelpersonen är det annorlunda. Det finns inte längre något behov av de inte så smarta och inte så ambitiösa.

Digital Teknik har i serien #jobbkrisen beskrivit utvecklingen. Många av de i maktställning som vi har pratat med – ministrar, partiledare, fackföreningsledare – är inte särskilt oroade. De tror att utbildningsinsatser ska klara omställningen.

– De vet inte vad de pratar om. Utbildning är inte en lösning, det är ett symptom. Ingen vet vilken utbildning som krävs, säger Andrew Keen.

Hur förbereder man sig för en värld i förändring? När företag och affärsmodeller omkullkastas av nya digitala utmanare?

– I Estland är lösningen är att lära femåringar programmering Men det är oklart vad det ger. De flesta entreprenörer kan inte koda.

Mycket tyder på att även programmering automatiseras med AI. Då blir programmerarna överflödiga. Många stora entreprenörer, som Steve Jobs, slutförde inte ens sin utbildning. Och att bli entreprenör är inte heller en lösning, 90 procent av entreprenörerna misslyckas.

– Många yrken blir snabbt överflödiga. Därför är det kritiskt att vara flexibel och att snabbt kunna anpassa sig.

Andrew Keen vill väcka debatt. Han anser att en lösning på framtidens problem är mer reglering och att myndigheterna blir mer involverade. Det i sin tur kräver att vanliga människor blir varse om förändringarna.

Som världen nu utvecklas är det en klick mycket framgångsrika företagsledare i Kalifornien som snabbt samlar på sig makten och ekonomiska förmögenheter. Europa hänger inte med – och de entreprenörer från till exempel Sverige, Berlin och London som lyckas – flyttar till stor del till Kalifornien. Området fungerar som en magnet på intelligenta människor och de bästa från Asien tar sig också dit.

Trots sin pessimism är Andrew Keen en stor brukare av teknik. Han säger att han älskar Apples produkter, inte kan leva utan mejl och verkligen gillar Google Maps och Youtube.

– Jag är inte emot tekniken, men jag hittar en del av problemen med den.

  

Det här är en artikel ur Digital teknik, passa på att prenumerera med specialerbjudande här!

Känd internetkritiker

  • Andrew Keen har fått mycket uppmärksamhet för sin bok Internet är inte svaret, som kom i svensk översättning i höstas.
  • Han är britt som länge har verkat i USA, bland annat som internetentreprenör.
  • Redan 2005 fick hans kritik mot web 2.0 stor uppmärksamhet.
  • I boken ”The Cult of the Amateur” (2007) gav han Wikipedia en ordentlig känga. Och i boken "Digital Vertigo" (2012) gjorde han upp med sociala medier.
Mer om: Digitalisering AI

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt