TECH

Teslas senaste robot visar upp sin fingerfärdighet: ”videon är på riktigt”

Optimus. Tesla. Robot.
Äggstra känsliga fingrar.

Den kan handskas med ömtåliga föremål. Den är snabbare och lättare. Tesla har nu demonstrerat senaste versionen av sin humanoida robot: Optimus Gen 2.

Publicerad Uppdaterad

Den är fortfarande en aning stelbent och det vi hittills serverats är en kort video. Men om videon ger en någorlunda korrekt bild av verkligheten har Tesla kommit långt med sitt utvecklingsarbete sedan den första versionen demonstrerades för ett år sedan

– Allt i den här videon är på riktigt, inget är datorgenererat. Allt är i realtid, inget är uppsnabbat. Otroliga hårdvaruförbättringar från teamet, skriver Tesla-ingenjören Julian Ibarz på X. 

I videon syns nya Optimus göra knäböj, hantera ägg och dansa. Den sägs kunna gå 30 procent snabbare och har tappat tio kilo i vikt på ett år.

Vidare är den utrustad med Tesla-designade ställdon och sensorer. Den har ”snabbare och helt nya händer med 11-DoF”. (DoF står för degrees of freedom, eller frihetsgrader.) Samt taktila sensorer på varje finger. 

Teslas vd Elon Musk, bland annat känd för sina alltför optimistiska prognoser, sa vid lanseringen ifjol att han hoppades på en produktionsversion av Optimus redan under 2023. Men Gen 2 är enbart en prototyp. 

Elon Musk sa under det tillfället också att robotar kan komma att bli en större affär än fordon för Tesla, och att Optimus så småningom ska kunna göra ”allt det en människa inte vill göra”.