Tester

Test: Sony WF-1000XM4 – ”Underbara lurar, men något skaver (bokstavligt talat)”

Foto: Sony
Foto: Sony
Foto: Sony
Foto: Sony

Sony klår de flesta konkurrenter på true wireless. Allt är upplagt för att älska WF-1000MX, men mina öron säger bestämt nej, skriver Ny Tekniks Simon Campanello.

Publicerad Uppdaterad

Sony har tydligt parkerat sig som ett slags måttstock för trådlösa, brusreducerande hörlurar. De levererar stilrena, välljudande och välfungerande lurar till ett högt men inte oskäligt pris.  

På true wireless-fronten blev WF-1000XM3 (herregud Sony, vem är det som namnger era prylar!?) en favorit för den som ville betala lite mer för att få lite bättre ljud. Två år senare har uppföljaren landat på vårt skrivbord och det känns åter igen som en modell som kan gå långt – om du har rätt öron. 

Design 

Sonys true wireless-lurar är fortfarande betydligt större än många av konkurrenternas, och jämfört med föregångaren har WF-1000XM4 blivit mycket bulligare. De påminner närmast om ett par Galaxy Buds som ätit upp sig inför vintern.  

Laddetuit är också rätt klumpigt, inget jag bär i jeansfickan frivilligt. Det har blivit mindre än hos föregångaren men är för tjockt och för kantigt, så långt ifrån ett smärt litet Airpods-fodral du kan komma.   

Däremot känns hela paketet väldigt lyxigt. Klickljuden när fodralet fälls upp och när hörlurarna snäpper på plats är djupt tillfredsställande, och de mattsvarta lurarna med små mässingsfärgade detaljer osar premium. 

Foto: Sony

Passform 

Okej, här kommer problemen.  

Hörlurarna levereras med örontoppar i ett skummaterial som ska hjälpa till att stänga ute omgivningens ljud. De är alla i ganska stora storlekar, jag brukar normalt sett använda den största modellen till andra hörlurar. Här får jag väga mellan den minsta och den mellersta.  

Med hjälp av Sonys hörlursapp (mer om den strax) kör jag ett par tester för att hitta rätt storlek. Men hörlurarna sitter ändå inte riktigt rätt. Först vill de halka ur, sen hamnar de närmast skrämmande långt in i örongångarna. Den bulliga kanten skaver mot sidorna av örat. 

Dag ett vill jag helst bara sluta använda dem. Jag experimenterar med hur jag stoppar in pluggarna, provar vinkla om dem gång på gång. Det gäller att få dem att sitta så att det inte läcker (för då blir brusreduceringen mindre effektiv och ljudet sämre) och så att de inte skaver. Till sist hittar jag oftast rätt, men även efter en vecka med hörlurarna på fickan händer det allt som oftast att de hamnar snett, eller att det börjar värka i öronen efter att jag burit dem en stund. Då vill jag bara rycka ut dem och kasta bort dem.  

När jag söker på problemet på nätet verkar det råda väldigt delade meningar om komforten hos WF-1000XM4. Med tanke på de skyhöga betygen verkar de flesta dock nöjda. Jag kan väl bara konstatera att mina öron nog inte är de rätta, och att jag inte är helt ensam om att känna att jag inte kan bära hörlurarna obehindrat längre stunder. Det är synd, för det finns mycket annat att glädjas över hos Sonys trådlösa flaggskepp. 

Ljud  

Något som får mig att verkligen vilja stå ut några minuter till med ett par illasittande hörlurar i öronen är ljudet. Såklart. Det är trots allt vad Sony tillför segmentet.  

WF-1000XM4 är helt klart de mest välljudande true wireless-hörlurar som jag testat. Ljudet är fylligt och levererar oavsett genre.  

Via den tillförande appen kan du också välja att öka ljudkvaliteten i överföringen från mobilen till lurarna. Det ska ske på bekostnad av stabilitet i Bluetooth-anslutningen, men ärligt talat märker jag ingen skillnad, anslutningen är och förblir stabil. 

Hörlurarna har också stöd för Sonys format för 360 graders ljud, något som vissa streamingtjänster erbjuder på delar av sitt utbud. Det är en ganska häftig upplevelse, även om det inte riktigt är i klass med samma funktion hos over ear-lurarna WH-1000MX4.  

På mikrofonsidan är ljudet rätt och slätt okej. Sony använder både mikrofoner och benkonduktion för att fånga upp samtalsljud, vilket brukar vara en bra kombination. Men jag får väldigt ofta höra från motparten i samtal att mitt ljud är väldigt lågt. 

Foto: Sony

Brusreducering 

Här är Sony faktiskt smått fantastiska. Jag tycker att kvaliteten i brusreducering på true wireless-lurar på kort tid höjts markant rent generellt, men WF-1000MX4 kan verkligen stänga störande ljud ute imponerande väl. 

Hörlurarna har ett nytt chip, V1, som ska ge bättre brusreducering och lägre strömförbrukning. Jag har som sagt problem med att hörlurarna emellanåt hamnar fel i öronen, men så länge de sitter på rätt plats blir det verkligen lugnt omkring mig. Både i gatumiljö och när det bombas musik på gymmet kan jag lyssna på en podd i lugn och ro utan att störas av omgivningen. 

Mjukvara 

Sonys medföljande hörlursapp är vid första anblicken lite rörig, men den erbjuder gott om möjligheter för den som vill justera inställningarna på hörlurarna. Det går bland annat att ändra ljudkvalitet, ställa in equalizer och ändra funktion på touchpanelerna på hörlurarnas utsida.  

Här finns bland annat möjligheten att slå på dynamisk brusreducering som anpassar sig efter omgivningen. Efter några dagars användning lär den sig också känna igen platser du besöker ofta och låter dig spara inställningar för dem.  

Tyvärr tycker jag att den dynamiska brusreduceringen emellanåt reagerar lite för långsamt och lite för konstigt. Att den dessutom indikerar med ett högt plingljud att den byter inställning tillför inte heller något annat än irritation.  

En annan liten mjukvarufiness är en röstdetektor som känner igen när du själv börjar prata och då automatiskt pausar musiken och slår på genomhörning så att du kan föra ett kort samtal. När konversationen är över slår musiken på igenom efter ett kort uppehåll. Det fungerar faktiskt oftast rätt bra. 

Omdöme 

Jag vill älska WF-1000XM4, trots att jag hatar att behöva skriva det krångliga namnet så många gånger i den här texten. Och trots att de sitter så illa i mina öron.  

Kanske passar de dina öron bättre? I så fall är det ett par kanonlurar du har inom räckhåll.

De är snäppet dyrare än de flesta konkurrenter, men i gengäld får du bombastiskt ljud, fenomenal brusreducering och imponerande batteritid. Upp till åtta timmars speltid, och två fulla laddningar i etuiet ger totalt upp till 24 timmars speltid. Det är nästan värt smärtan.