Nu ska drönarna registreras

2015-12-15 14:05  
Alla drönare för personligt bruk i USA som väger mellan 250 gram och 25 kg måste nu registreras. Foto: Alamy

Den som inte registrerar sin drönare i USA kan drabbas av höga böter.

Efter en snabbehandling av transportdepartementet i USA har nu reglerna för registrering av drönare publicerats av luftfartsmyndigheten FAA. Det är en diger lunta på 211 sidor där de viktigaste avsnitten bland annat säger att alla drönare i USA som väger mellan 250 gram och 25 kg måste registreras innan 19 februari 2016.

För en godkänd registrering som görs via webben från och med 21 december krävs namn, hemadress och e-postadress. Då får man ett registreringsnummer som måste anges på drönaren. Men det är mer ägaren än flygfarkosten som registreras då samma registreringskod kan användas för en persons samtliga drönare, skriver FAA i ett pressmeddelande.

De drönare som nu ska registreras är de som används för personligt bruk. För kommersiella piloter utarbetas regler som ska leda till ett registreringsförfarande som ska presenteras under våren 2016.

Avgiften för hobbydrönarna är satt till 5 dollar men den som registrerar sig före 20 januari 2016 slipper den utgiften.

I bestämmelserna från FAA sägs att den som flyger en oregistrerad drönare kan få böter upp till motsvarande 230 000 kronor. Om flygningen dessutom innefattar kriminella handlingar kan böterna bli upp till 2,1 miljoner kronor och ge tre års fängelse.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt