David och Goliat i galaktisk tango

2017-07-28 09:30  
NGC 1512 and NGC 1510 befinner sig i en galaktisk tango. Foto: NASA/ESA

Hubbleteleskopet har tagit nya bilder av en jätte och en dvärg mitt i en galaktisk tango. Ett samspel som dock bara kan sluta på ett sätt.

Rymdteleskopet Hubble, ett samarbete mellan den amerikanska rymdstyrelsen Nasa och den europeiska motsvarigheten ESA, fortsätter att leverera fascinerande bilder av vår galaktiska omgivning.

På torsdagen publicerades bilder på två galaxer: jätten NGC1512 och dvärgen NGC1510. De båda har befunnit sig i pardans i 400 miljoner år. Bilderna visar hur de båda danspartnerna påverkar varandra, trots den enas relativa litenhet.

Jätten NGC1512 är en så kallad stavgalax, som kännetecknas av att armarna utgår från en stav - i stället för klotformig kärna. Den befinner sig 30 miljoner ljusår från jorden och är därmed att betrakta som en granne. Den kan ses med amatörteleskop.

Staven bestående av stjärnor, materia och gas fungerar som en kosmisk tunnel och kanaliserar materialet som behövs för stjärnformering från den yttre ringen till galaxens inre. Den blåskimrande inre ringen där stjärnor bildas mäter 2 400 ljusår.

NGC1512 sträcker sig faktiskt betydligt längre än bilden visar. Missbildade, klängande armar omsveper den mindre NGC1510. Dessa tros ha stark gravitationspåverkan på dvärgen och har rört upp gas och materia vilket kickstartat stjärnfomering även i den mindre galaxen.

Observationer från 2015 visade att jätten NGC1512:s yttre regioner av armarna tidigare varit del av en äldre, självständig galax. Den slets dock isär och sögs upp av NGC1512 – det vill säga precis vad som nu är på väg att ske med den nya danspartnern NGC1510.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt