Årets märkligaste boktitel

2012-12-04 12:45  
När bokens titel som är ett komplett datorprogram körs i en Commodore 64 ritas en labyrint upp.

En grupp amerikanska författare har skrivit en bok som heter "10 PRINT CHR$(205.5+RND(1)); : GOTO 10". Den handlar om ett datorprogram vars hela kod finns i bokens titel.

Böcker om enskilda datorprogram är inte direkt ovanliga. Men då handlar det oftast om ganska komplicerade program för exempelvis grafik, kalkyl, musik, ljudbearbetning eller databas.

Även om böckerna kan vara nog så tjocka så kan man ofta räkna med att koden bakom programmet är ännu mer omfattande och knappast skulle rymmas mellan bokens pärmar.

Men nu finns en ny bok på 309 sidor som handlar om ett datorprogram vars hela kod ryms på en enda rad och innehåller 33 tecken.

Fyndigt nog är bokens titel identisk med denna kod som är: "10 PRINT CHR$(205.5+RND(1)); : GOTO 10".

Koden är ett program skrivet i Basic för den klassiska hemdatorn Commodore 64 från början av 1980-talet. När det körs ritas en intrikat labyrint upp på skärmen vilket fortgår ända tills programkörningen stoppas.

Utifrån detta program har författaren Ian Bogost tillsamman med nio andra skribenter gjort en djupdykning i bland annat labyrinternas historia, programmering, slumptalsgenerering och självklart handlar boken även om Commodore 64 och Basic.

Boken finns både i inbunden form som säljs via nätet och i en pdf-upplaga som kan laddas ner gratis.

Kör programmet själv

 

För den som vill köra programmet själv finns flera program för Windows och Mac som emulerar Commodore 64.

Sedan är det bara att kopiera och klistra in koden "10 PRINT CHR$(205.5+RND(1)); : GOTO 10", skriva RUN och trycka på returtangenten.

Här finns en lista på Wikipedia med olika emulatorer som kan laddas ner.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL