Miljardsatsning på laddstationer

2016-07-28 13:31  
Idag finns det över 16 000 laddstationer för elbilar i USA. Foto: Alamy

President Obama erbjuder lån på över fyra miljarder dollar för att bygga laddstationer för elbilar.

Nu gör USA en storsatsning på elbilar. President Obama vill ha ett rikstäckande nät av laddstationer och erbjuder lån till företag som vill bygga dessa på sammanlagt upp till motsvarande 39 miljarder kronor, skriver Vita huset i ett pressmeddelande.

Regeringen har även inlett samarbetsprojekt med 50 organisationer och tillverkare för att påskynda produktionen av elbilar och laddstationer. Bland biltillverkarna som samarbetar finns bland andra Tesla Motors, General Motors, Ford, Nissan, BMW och Daimler.

I Obamas pressmeddelande noteras att det 2008 fanns 500 laddstationer i USA vilket idag har ökats till 16 000 samtidigt som batteripriserna har sjunkit med mer än 70 procent.

Men elbilsutvecklingen har inte gått så bra som Barack Obama tidigare hoppats. 2008 var presidentens målsättning att det skulle rulla en miljon elbilar på amerikanska vägar senast 2015. Men under den tidsperioden såldes bara 475 000 elbilar vilket kan jämföras med USA:s totala bilpark inklusive lastbilar som beräknas till 250 miljoner fordon, skriver Reuters.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer