Hans Vestberg får sparken

2016-07-25 09:56  

Ericssons kritiserade vd Hans Vestberg lämnar bolaget med omedelbar verkan, meddelar telekombolagets styrelse.

Ericssonaktien sköt i höjden vid börsöppningen och steg med 5 procent i den inledande handeln.

I samband med delårsrapporten presenterade bolaget i förra veckan ett dubblerat sparpaket som innebär ytterligare kostnadsreduceringar och nya stora uppsägningar.

Hans Vestberg har varit ifrågasatt som vd under den senaste tiden. Ericssonaktien har fallit 23 procent i år medan börsen som helhet bara har sjunkit knappt 3 procent.

"Han har byggt starka relationer och partnerskap med viktiga kunder runt om i världen och hans ledarskap och energi har varit inspirerande för såväl anställda som ledare i Ericsson. Men givet nuvarande marknadsläge och det ökade tempot i genomförandet av bolagets strategi, har styrelsen beslutat att tiden är rätt för en ny ledare att driva nästa fas i Ericssons utveckling", säger Ericssons styrelseordförande Leif Johansson i ett pressmeddelande.

– Det här var ingen stor överraskning, det har ju varit jätteintensiva spekulationer om det här den senaste tiden. Ur ett börsperspektiv kan man konstatera att förtroendet för honom har varit väldigt hårt sargat, det har inte varit någon bra utveckling för bolaget, säger Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB.

Finansanalytikern Peter Malmqvist tror inte att den dåliga aktieutvecklingen hos Ericsson har berott på Hans Vestbergs oförmåga att leda Ericsson.

– Det har varit ett svårt marknadsläge. Det här med att styra Ericsson verkar vara Sveriges svåraste vd-jobb. Samtidigt har börskursen gått i sidled och till slut tror jag att de stora ägarna känner att man inte kan utesluta att han kanske inte har räckt till, säger Peter Malmqvist, som är knuten till fondkommissionären Remium.

Han tror inte att det blir någon kraftfull reaktion på börsen.

– Det kanske blir en liten positiv effekt på börsen, men det är en mindre intressant fråga. Det intressanta är vem som ersätter, vem ska rida den här tjuren de kommande fem_tio åren?

Vice vd Jan Frykhammar går nu in som tillförordnad vd.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer