Dollys systrar bräker än

2016-07-27 10:05  

Genetiskt identiska systar till det klonade fåret Dolly har nu blivit nio år gamla.

 Det klonade fåret Dollys systrar lever och har hälsan vid den aktningsvärda åldern nio år. Det hade inte alla trott, eftersom Dolly själv - som blev världsberömd för 20 år sedan - blev sjuk och dog, sex år gammal.

Forskarna befarade därför att klonade djur skulle vara sjukliga och dö i förtid. Klonande möss har också en tendens att insjukna i bland annat diabetes och dö unga. Men Dollys genetiskt identiska syskon, alla födda 2007 - Debbie, Denise, Dianna and Daisy - har nu uppnått en ålder som motsvarar 60-70 år, ifall de vore människor.

– Resultaten visar att de här djuren på det stor hela är förvånansvärt friska, säger Kevin Sinclair, universitet i Nottingham, som redovisar de nya rönen i tidskriften Nature Communications.

Trots att kloningstekniken utvecklats på senare år anses den fortfarande ineffektiv och dyr, eftersom få av de klonade embryona klarar sig. Men de som överlever har hälsan och tycks åldras på ett normalt sätt, enligt forskarna bakom den nya studien.

Djurkloning används inom jordbruket, framför allt för att ta fram avelsdjur. Men trots att förväntningarna inledningsvis var stora, har tekniken ännu inte kommit till användning inom medicinen vid behandlingen av människor.

Mer om: Kloning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer