Sökes: 10 teknikbolag som vill lyckas i Afrika

2016-02-24 13:25  
Liisa Petrykowska, vd och grundare av företaget Ignitia, är ett exempel på en svensk entreprenör som satsar på Afrika. Ignitia verkar i västra Afrika och ger småbönder tillgång till tillförlitliga väderprognoser via SMS. Foto: Nii Nortey

För tillväxtbolag som vill satsa på de snabbt växande marknaderna i Afrika startar Stockholm Innovation & Growth ett nytt program. Nu söker man tio företag inom cleantech och hälsa, gärna med digitala inslag.

Det nya programmet Go Africa vänder sig till företag i hela landet. Det leds av Karin Ruiz, affärscoach på Sting.

Varför ska unga tillväxtbolag satsa på Afrika?

– Afrikanska länder kommer att bli en allt viktigare exportmarknad för svenska företag. Här finns sex av världens tio snabbast växande ekonomier.

Vilka är de vanligaste missuppfattningarna?

– Att det är mindre utvecklat än vad det faktiskt är. Se bara på internet och mobiltelefoni. Där finns en enorm innovationskraft. Det pågår också stora satsningar för att nå hållbarhetsmålen.

Sedan är det lätt att se Afrika som en enda stor marknad när det i själva verket handlar om att adressera specifika länder eller delar av länder.

Många tror också att det inte finns någon marknad för att det är så fattigt. Men om man vänder sig till den fattiga delen av befolkningen så ska man inte glömma att det finns pengar inom FN, hjälporganisationer och ländernas regeringar.

Vad får de tio företagen som ni väljer ut lära sig?

– Go Africa kommer ge bolagen kunskap, inspiration och nätverk för att snabbare lyckas med sina affärer i Afrika. Vi tar in experter på olika områden som berättar till exempel hur man väljer marknadskanaler, hittar finansiering och hanterar risker såsom korruption. Inför marknadsbesöken kommer personer med stor erfarenhet från utvalda länder att gå igenom affärskultur och hur man gör affärer i dessa länder.

Vilka länder kommer företagen att besöka?

– Från en lista på tio länder kommer vi att välja ut två eller tre. Vilka beror på de bolag som är med i programmet.

Vilket är ditt bästa råd för att lyckas i Afrika?

– Välj ut vilken marknad du är intresserad av och åk ner och börja träffa människor och andra som redan gjort den här resan. Men det gäller att inte vara godtrogen och man måste vara beredd på att det kan ta tid.

  

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Go Africa

  • Nytt program för tillväxtföretag från hela Sverige inom energi/miljö och hälsa, gärna med digitala inslag.
  • Drivs av Sting tillsammans med Inclusive Business Sweden, SP, Swecare och Swedish ICT med finansiering från Tillväxtverket.

Läs mer om Go Afrika här

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt