Så gick det för våra 33 heta teknikhopp

2011-01-10 07:59  
John Elvesjö?, Tobii Foto: Magnus Neideman

Partnerbyte, miljonregn och utländska uppköp. Ny Teknik tar tempen på Sveriges teknikuppstickare tre år senare.

<p>I mars har det gått tre år sedan Ny Teknik tillsammans med Affärsvärlden utsåg Sveriges hetaste framtidshopp för första gången. De 33 unga teknikbolagen fick en plats på listan för att de hade en unik produkt och en kittlande potential att förändra spelreglerna på sin marknad. </p> <p>Hur gick det sedan? Många har försenats av finanskrisen och lågkonjunkturen. Men många har gått starkt framåt. Ett exempel är Cogmed i Stockholm som utvecklar datorbaserad träning för personer med koncentrationssvårigheter. Företaget köptes i somras av den brittiska Pearson. </p> <p>- Nu är vi där vi hoppades för tre år sedan. Vi har nästan tredubblat antalet årliga användare och går med vinst, säger Sverigechefen Elin Buchmayer.</p> <p>Även Malmöbolaget Polar Rose, som utvecklar teknik för ansiktsigenkänning, har ny ägare: Apple. I förra veckan köptes TAT, också från Malmö, av kanadensiska Blackberry.</p> <p>Andra bolag har lyckats ta in stora mängder riskkapital. Glo har lockat till sig minst 277 miljoner kronor till sina billiga lysdioder av nanotrådar. </p> <p>Snabbväxaren Tobii, som utvecklar teknik för att styra datorer med ögonrörelser, tog in 170 miljoner 2009.</p> <p>- Ett strängt fokus på försäljning har gjort att vi kunnat växa stadigt med lönsamhet, säger John Elvesjö, grundare och vice vd.</p> <p>Förra året gick dock Tobii med förlust på grund av problem med en leverantör.</p> <p>Andra bolag har haft det kärvare. Packetfront genomgår nu en rekonstruktion. AMT i Karlshamn och Upzide Labs i Luleå slutade i konkurs.</p>

Tre uppstickare

Seabased bytte partner och väntar på EU

Uppsalaföretaget utvecklar kompletta system som omvandlar vågkraft till elektrisk energi och för iland den till befintliga elnät.

Då: Planerade tillsammans med Vattenfall en vågkrafts­park med 1 500 aggregat på svenska väst­kusten.

Nu: Samarbetar med Fortum. Planerar i ett första steg en vågkraftspark med 420 aggregat på västkusten. Finansiering och tillstånd är i hamn. Nu väntar företaget på grönt ljus från EU-kommis­sionen.

Aggregaten väger hälften så mycket och ger dubbelt så mycket effekt jämför med för tre år sedan.

 

Cogmed når nya hjärnor

Stockholmsföretaget utvecklar träningsprogram för hjärnan.

Då: 4000 barn hade övat upp sitt arbetsminne med Robomemo, en datorspelsliknande träning som bygger på hjärnforskning vid Karolinska institutet. Sökte distributörer.

Nu: Går med vinst och har tredubblat antalet årliga användare. Köptes i somras av brittiska Pearson-koncernen. Hoppas därmed nå många nya kunder.

 

Glo kammade hem hundratals miljoner

Lundabolaget utvecklar billiga ­lysdioder med nanotrådar.

Då: Qunano, som bolaget då hette sökte cirka 100 miljoner kronor för att bygga fabrik. Helst i Lund.

Nu: Har tagit in minst 277 miljoner kronor från internationella riskkapitalister. Pilotfabriken hamnade i danska Lyngby.

Marie Alpman

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt