Poseidon satsar djupare

2007-02-20 23:00  

Göteborgsföretaget Poseidon har tagit in 9,5 miljoner kronor för att utveckla en helt ny typ av dykutrustning. Pengarna kommer från Industrifonden och Start Invest.

I slutet av året planerar Poseidon att lansera sitt nya andningsaggregat.

- Vi räknar med att göra väldigt stort intryck i dykarvärlden, säger Kurt Sjöblom, vd på Poseidon.

Några detaljer kring tekniken vill han inte avslöja. Företaget, som lämnat in ett antal patentansökningar, vill inte att konkurrenterna ska få nys om innovationen. Det rör sig dock om en vidareutveckling av ett andningsaggregat som företaget redan i dag har i sitt sortiment, en så kallad rebreather.

En rebreather renar och återanvänder utandningsluften. I Poseidons nuvarande rebreather fångar ett kemiskt filter in den giftiga koldioxiden, men låter syret passera. Då räcker det med att tillsätta en liten mängd syre i dykarens inandningsluft. Det lilla syretillskottet styrs av algoritmer. Ju djupare dykaren dyker, desto mindre syre krävs. Tekniken har flera fördelar.

- Risken för dykarsjuka minskar och dykaren kan dyka mycket längre, säger Kurt Sjöbolm.

Dykaren slipper dessutom skrymmande tuber. Det lilla syretillskott som trots allt krävs ryms i en tub, ungefär som en termos på en liter.

Företaget har redan utvecklat en prototyp. Fyra utvecklare sitter i Göteborg och sex i Houston, Texas.

- De jobbar skift kan man säga.

Poseidon har med sina 23 anställda och en omsättning på cirka 30 miljoner kronor en liten del av världsmarknaden. Men företaget har gott renommé i dykarvärlden. På kundlistan finns såväl US Navy som tyska och kinesiska marinen, räddningstjänsten i Malaysia och Hong Kongs brandförsvar.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt