Ny storsatsning av Intel i Sverige

2012-06-18 08:50  

Intels riskkapitalbolag gör sin andra storinvestering i Sverige på kort tid. Den här gången satsar halvledarjätten i en pekskärm från Lund.

Tillsammans med de befintliga huvudägarna, riskkapitalbolagen Invus och Sunstone Capital, investerar Intel Capital 20 miljoner euro, motsvarande cirka 187 miljoner kronor i Flatfrog Laboratories, skriver Sydsvenskan.

Med hjälp av kapitaltillskottet ska dagens 45 anställda på Flatfrog utökas med 30-40 ingenjörer för att öka utvecklingstakten. Planen är att Lundabolagets tryckkänsliga skärmar ska finnas i bärbara datorer som Ultrabook - Intels svar på Apples tunna Macbook Air-datorer - redan i slutet av nästa år.

Ny Teknik skrev i januari om Flatfrogs första produkt: en tryckkänslig skärm på 32 tum som klarar 40 fingrar samtidigt.

Christer Fåhraeus, grundare och vd för Flatfrog säger till Sydsvenskan att han tror att tryckkänsliga skärmar framöver blir ett vanligt inslag även i bärbara datorer, men det förutsätter lösningar som är billigare än dagens teknik.

– Den här investeringen och samarbetet med Intel gör att vi kan öka takten ytterligare och får möjlighet att ta fram de lösningarna. Med vår teknik kan väldigt många fler skärmar bli tryckkänsliga på sikt, säger han till tidningen.

Flatfrog grundades år 2007 och har tidigare tagit in cirka 260 miljoner kronor. Bolaget har tre gånger varit med på Ny Tekniks och Affärsvärdens lista över Sveriges hetaste unga teknikbolag.

Förutom nakna fingrar reagerar skärmen på beröring med handskar eller föremål av exempelvis gummi eller plast. Andra fördelar med tekniken är att den är snabb, exakt och stabil.

-Du kan dra snabbt med fingrarna, linjerna hamnar där du tänkt dig och du kan hålla fingret stilla i en punkt utan att objekt börjar vibrera eller hoppa, sa dåvarande vd:n Jonas Hedre till Ny Teknik i januari.

Många pekskärmar på marknaden har ett pekkänsligt rutnät inbyggt i glaset. Flatfrog placerar i stället en glasskiva framför en vanlig skärm, exempelvis en lcd. Sedan sänds ir-ljus in i glasets kanter och reflekteras mellan glasytorna. Ljusets påverkas av pekande fingrar eller föremål, och den förändrade ljusstrålen detekteras av sensorer. Därefter räknar algoritmer ut beröringspunkternas position.

Investeringen i Flatfrog är Intel Capitals andra storinvestering i Sverige på kort tid. I mitten av mars investerade riskkapitalbolaget motsvarande 143 miljoner kronor i Stockholmsbaserade Tobii som utvecklar teknik för ögonstyrning av datorer.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt