King-grundaren tar plats i ”Swedish Startup Hall of Fame”

2016-11-24 19:30  

På torsdagskvällen valde Sup 46 in Sebastian Knutsson – grundare av spelföretaget King – i dess ”Swedish Startup Hall of Fame”.

Sebastian Knutsson blev i kväll den fjärde personen att få en plats på Hall of fame-väggen i startup-inkubatorn Sup 46:s lokaler i centrala Stockholm. Tidigare har Daniel Ek och Niklas Zennström – grundare av Spotify respektive Skype – samt affärsängeln Jane Walerud blivit invalda.

– Som svenska är man alltid lite ovan med sådant här, men det känns jätteroligt. Jag har hamnat i fint sällskap med de andra (i Swedish Startup Hall of Fame, reds anmärk.), men jag kände mig lite rädd först när de ringde – är det här ett ålderstecken, att man är på väg utför när blir invald på det här sättet? Men de andra är fortfarande rätt aktiva, vilket gör att det känns bra, säger Sebastian Knutsson till Ny Teknik kort efter att han fått utmärkelsen.

Hur mår startup-Sverige just nu, ur ditt perspektiv?
– Det känns som att det fortfarande kokar i Stockholm. Det finns en mängd hubbar och andra mötesplatser som lockar till sig bra människor, så jag tror att vi kommer att få se en massa nya bra företag även fortsättningsvis.

Läs mer: Niklas Zennström: "Sveriges fantastiskt för startups"

King nådde hela vägen till toppen. Kommen vi få se fler svenska bolag göra samma resa?
– Det tror jag. Det man kunde se under mitten av 90-talet, och fortfarande kan se nu, är att många duktiga väljer att lämna större företag för att starta egna spelbolag. Alla framgångar i Sverige föder fler entreprenörer, som vågar ta steget. Och det är bra för ekosystemet – så länge folk stannar här och inte flyttar till Silicon Valley kommer den svenska startup-scenen att fortsätta växa.

Du är investerare numera. Vilka områden ser du som hetast just nu?
– Det är många, men jag tittar mest på de områden där jag själv känner att jag kan tillföra något. Med Sweet Capital tittar vi främst på teknikorienterade bolag, app-ekonomi och konsumentnära tjänster, bland annat.

Om du tar en koll i spåkulan – vilka tror du blir Sveriges nästa stora startupstjärnor?
– Åh, det är svårt att säga. Den frågan måste jag passa på.

I sin motivering skriver Sup 46 att Sebastian Knutsson får utmärkelsen bland annat för han har varit en ”serieentreprenör i online- och mobilindustrin i över 20 år”, samt för att han genom sitt framgångsrika företag King hjälpt till med att sätta Sverige på kartan som ett av världens främsta startup-länder.

– Sebastian Knutsson är en fantastisk inspirationskälla för startupföretagen i Sverige, och vi är tacksamma för att han även har valt att hjälpa till med att utveckla startup-ekosystemet i Sverige genom sin investeringsfond, säger Jessica Stark, vd och medgrundare av Sup46.

Läs mer: "Kvitto på det svenska spelundret"

Men Knutsson var inte den enda som prisades under kvällen. Företaget Soundtrap, som utvecklat en molnbaserad musikplattform, fick ta emot priset ”startup team of the year”.

Dessutom korades uppstartsbolaget Dooer, som vill ”revolutionera” bokföringsbranschen med hjälp av artificiell intelligens, till ”startup launch of the year” - det vill säga årets startup-lansering.

Skapade spelsuccén Candy Crush

King Digital Entertainment, mer kända under förkortningen “King”, är ett spelföretag som startades i Sverige år 2003. Sebastian Knutsson är av bolagets sex grundare.

Företaget har rönt enorma internationella framgångar med titlar som Candy Crush.

I november 2015 köptes King upp av amerikanska speljätten Activision Blizzard för motsvarande drygt 50 miljoner kronor.

I januari 2016 startade Sebastian Knutsson en investeringsfond tillsammans med flera av medgrundarna till King. Tanken är att fondbolaget Sweet Capital ska satsa på bland annat nya svenska startups.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt