Hubb samlar vassa IoT-bolag

2016-10-04 16:00  

Affärsmässigt tillhör inte bolagen eliten – än. Men verksamheten ska redan göra det. På hubben Things Stockholm samlas startup-bolag som kan lära av varandra.

Ett 30-tal företag sitter i lokalerna på KTH-området. De jobbar med Internet of things, bärbar teknik, 3d-skanning och 3d-printning, sensorer, robotik och automation. Den gemensamma nämnaren är hårdvara. Företagen som får hyra in sig ska vara bäst på det de gör, men inte nödvändigtvis affärsmässigt fulländade.

En av Things grundare, vd Linda Krondahl, påpekar att medelåldern i företagen är högre än hos startuper i allmänhet.

– Vi har 120 personer i huset och minst tusen års erfarenhet, säger hon.

Läs mer:

Läs mer: Sverige ska bli bäst på prylarnas nät

Things, som funnits i 1,5 år, har stora svenska bolag som partner, till exempel ABB, NCC och Husqvarna. Tanken är att de små och stora bolagen ska kunna arbeta tillsammans.

– Det är omöjligt att skala upp ett litet hårdvarubolag organiskt. Då är det idealiskt att hitta värdeskapandet i de stora bolagen, som sedan kan föra ut ny teknik i världen, säger Magnus Melander som är en annan av grundarna.

Ett av företagen i den 2 000 kvadratmeter stora lokalen är Evothings. Gänget bakom det har skapat en utvecklingsplattform för mobilappar. Dessa appar är enligt vd Karin Edström ett slags fjärrkontroll till IoT-lösningar.

– Människor i industrin vill ha smidiga digitala lösningar även på sitt jobb. Från mobilappen kan du interagera med all möjlig hårdvara, säger Karin Edström.

Läs mer:

Läs mer: Radioexperterna ska hjälpa svenska iot-startups

Via plattformen kan användare bygga mobilappar i HTML eller Javascript som fungerar i såväl Ios som Android. Under de två år produkten funnits ute har 15 000–20 000 personer använt den. Nu släpps den i betalversion.

– Det är viktigt att det här verktyget finns. Varken industriföretagen eller deras konsultbolag har mobilappsutvecklare. IoT-projekten drivs utifrån ett hårdvaruperspektiv och en mobilapp blir något man lägger till på slutet. Nu kan apparna byggas som en del av projektet.

Även användarna av Aifloo kommer att få informationen i en mobilapp. Aifloo är ett system som bygger på artificiell intelligens och som kan mäta hälsa hos äldre som bor hemma. Systemet är självlärande och förstår beteenden och avvikelser från dessa. Hårdvaran är ett diskret armband som bärs av den äldre. Först får armbandet lära sig vissa grundläggande saker i hemmet, exempelvis var olika rum finns.

– Den kopplar sedan det till beteende. Att ligga i sovrummet är normalt, att ligga i köket är det inte, säger Michael Collaros, grundare och vd för Aifloo.

Läs mer:

Läs mer: Det kan industrin vinna på att flytta till molnet

Armbandet streamar data i realtid som sedan analyseras i molntjänsten. När något inte stämmer går larmet i anhörigas mobiler. Systemet kan också se trender över tid: Skakar personen mer? Är det risk för undernäring?

Aifloo har precis inlett ett samarbete med vårdjätten Aleris för att kunna utveckla systemet ännu mer. Lanseringen av en skarp produkt blir i januari.

Ett Things-företag som redan är ute på marknaden är Tannak. Företaget har utvecklat ett system för övervakning av boskap som strövar fritt. Ursprunget var renar i norra Sverige, men nu bär även kor i södra Frankrike och får och hästar på norra Island Tannaks gps-halsband.

Läs mer:

Läs mer: Trög start för Zounds Marshall-telefoner

Halsbanden skickar information om position och temperatur via radiovågor till en basstation som sedan skickar vidare till nästa station ända tills den når djurägarens laptop eller mobil. Systemet drivs med solceller.

– Renarna finns i en värld utan elström eller gsm. Där är solfattigt och skitkallt. Det är hyfsade utmaningar, säger delägaren Jim Carlsson.

Systemet fungerar också i andra miljöer med liknande utmaningar. Det ska nu testas för övervakning av vilda djur i en nationalpark i ett ännu hemligt afrikanskt land.

Tre nystartade IoT-bolag på KTH-hubben

Aifloo – Hälso- och säkerhetssystem för äldre som bor ensamma, baserat på självlärande artificiell intelligens.

Tannak – Övervakning och förvaltning av frigående boskap med hjälp av solcellsdrivna gps-halsband och basstationer samt datasystemet Herdview.

Evothings – Utvecklingsplattform där användare kan bygga mobilappar speciellt för industriellt IoT.

Linda Swartz

Mer om: 3D-teknik Startup

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt