Entreprenörerna som vill ha revansch

2015-03-13 14:51  
Sebastian Siemiatkowski Foto: Pressbild

-Jag känner inte igen mig i den vrångbild av företagande som har börjat spridas i samhället. Vi entreprenörer är extremt samhällsorienterade. Vi söker hela tiden bra medarbetare som vill stanna hos oss och utveckla företaget.

Det säger finansföretaget Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski till Ny Teknik på fredagen efter att han och fem entreprenörskolleger publicerat en debattartikel i DN där uttrycker oro för den polarisering som utvecklats inom svensk politik.

"Företagares drivkraft ifrågasätts på ett sätt som man inte sett sedan sjuttiotalet. Kalla oss naiva, men vi känner inte igen oss i bilden av konflikt mellan arbetsgivare och arbetstagare, mellan näringsliv och det offentliga. I vår värld lever anställda och företag i sybios med varandra liksom med samhället i övrigt."

Så skriver Sebastian Siemiatkowski, Klarna, Richard Båge, Insplanet och Mediaplanet, Dinesh Nayar, Fyndiq, Daniel Daboczy, Fundedbyme, Jens Nilsson, Offerta och Jessica Stark, Start Up People of Sweden.

- Vi lever alla i en miljö där det är brist på arbetskraft. Det borde vara möjligt att enkelt låta värdefulla medarbetare bli aktieägare genom att få gratisaktier som beskattas som inkomst av kapital. Nu är det inte lika enkelt och skattemässig gynnsamt, säger Sebastian Siemiatkowski.

Det är en av tre punkter som de sex entreprenörerna vill lyfta fram och försöka få ändringar i.

Den andra punkten är den nuvarande debatten om vinster i välfärden förlamar enskilda entreprenörers verksamhet. Unga människor som vill starta företag inom vården får problem med sin kreditvärdighet så länge utredningarna pågår och det politiska läget är oklart.

Den tredje punkten är problemen för invandrare på arbetsmarknaden.

"Svenska teknikföretag lider av en kronisk brist på rätt talang. Flera av våra företag skulle vara idealiska arbetsplatser för nyanlända eftersom svenska inte är ett krav. Men det vet inte arbetsförmedlingen, eftersom den inte har brytt sig om att fråga."

De sex entreprenörerna menar att den tidigare gratis utbildningen för utländska studenter på svenska universitet gav god ekonomisk avkastning för Sverige. Ändå avskaffades den.

"Att hitta rätt utvecklare och ingenjörer är en global kamp och ändå diskuteras återigen frågan om att begränsa arbetskraftsinvandringen", skriver de.

Sebastian Siemiatkowski är en av de mest framgångsrika svenska entreprenörerna under senare år. För tio år sedan satt han och hans två kolleger i ett litet rum på Handelshögskolans Business Lab på Saltmätargatan i Stockholm och fick hjälp att mejsla fram en affärsplan.

Idén var att överbrygga svenskarnas rädsla att betala med kort i e-handelsbutiker. De skulle i stället erbjudas möjligheten att enkelt betala mot faktura. Det unga företagets namn blev Kreditor.

-Kredit lät seriöst och bra i våra 23-åriga öron. Men när vi kommit så långt att vi kunde gå internationellt var Kreditornamnet upptaget i de flesta länder. Vi provade med Move On, men det gillade inte våra anställda. Då dök namnet Klarna upp och så fick det bli, säger Sebastian Siemiatkowski till Ny Teknik.

I dag har Klarna 1 200 anställda, omsätter 2 miljarder kronor och finns i 15 länder. Och affärsidén har blivit väsentligt mycket bredare - från att hantera fakturor åt e-handlare till att hantera hela kassan, med alla olika betalsätt som kort, banköverföring och faktura.

 

Lars Anders Karlberg

Mer om: Entreprenör

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt