Elbilar i topp på investerarnas lista

2008-02-29 09:59  
Norska elbilen Think fick mest pengar i Europa.

Elbilar har seglat upp som ett av de hetaste områdena för investeringar inom alternativ energi. Både i USA och i Europa gick de största riskkapitalinvesteringarna till elbilsprojekt förra året.

Intresset för att investera i ny energiteknik, cleantech, slog nytt rekord 2007. Investeringarna ökade världen över med sammanlagt 43 procent till tre miljarder dollar, cirka 19 miljarder kronor, rapporterar analysföretaget Dow Jones.

De största investeringarna, både i USA och i Europa, gick till elbilsprojekt.

Företaget Better Place, baserat i Kalifornien, drog in närmare 1,3 miljarder till infrastruktur för att ladda och byta ut batterier i elbilar. Ett första nät av 500 000 laddningsstationer planeras i Israel under de närmaste åren i samarbete med Renault.

Den största investeringen i Europa gjordes i den norska elbilstillverkaren Think som fick drygt 400 miljoner kronor till elbilen Think city. Bilen kommer bland annat att visas upp på bilmässan i Genève under nästa vecka.

Statistiken visar att USA dominerar markanden för cleantech. Totalt gjordes 83 procent av investeringarna i USA, medan Europa stod för 12 procent.

Kina ligger fortfarande långt efter med fyra procent av de totala investeringarna.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt