Logga in på Facebook med svenska usb-nyckeln

2017-01-27 13:25  
Foto: Yubico

Nu går det att använda 33-listanbolaget Yubicos krypteringsnyckel för att logga in på Facebook på ett mer säkert sätt.

Tvåfaktorsautentisering – att komplettera sitt vanliga lösenord med ytterligare en nyckel – lyfts ofta fram som en tillförlitlig metod för att säkerställa att ingen loggar in på dina digitala konton utan lov.

Ett av de företag som utvecklar lösningar som bygger på tvåfaktorsautentisering är svenska Yubico. En av deras produkter är Yubikey, en liten usb-nyckel som stoppas in i datorn och sedan kan skicka ut krypterade engångslösenord med en knapptryckning.

Det krypterade lösenord som Yubikey-nyckel generar kan sedan användas tillsammans med användarnas ordinarie inloggningsuppgifter för att komma åt tjänster som använder just tvåfaktorsautentisering.

Flera av världens största teknikbolag använder Yubikey internt för att säkra sina inloggningar – däribland Facebook, Google och Microsoft. Nu står det klart att Facebook har infört stöd för säkerhetsstandarden U2F, vilket innebär att du kan använda hårdvarunycklar för att låsa upp ditt konto.

I ett blogginlägg lyfter den sociala jätten fram Yubico  och deras krypteringsnyckel som ett alternativ för de som vill ersätta sitt vanliga lösenord med en krypteringsnyckel.

– Sedan vi startade bolaget har vi velat sätta en världsstandard med målet att alla ska kunna vara säkra. Nu validerar den största tjänsten vår teknik. Det är bra för oss och det är bra för internet, säger Stina Ehrensvärd, grundare av Yubico, till Breakit.

Yubico grundades 2007 i Stockholm och var med på 33-listan under åren 2009-2011. Bolaget omsatte 200 miljoner dollar, motsvarande cirka 1,7 miljarder svenska kronor, under förra året.

Kalle Wiklund

Mer om: Yubico 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt