Anolytech: Bakteriedödare ger friskare kor

2013-04-16 18:15  

Friskare djur utan kemikalier eller antibiotika. Anolytech i Ystad har utvecklat ett miljövänligt sätt att knäcka bakterier och virus. Mjölkbonden Thomas Lundgren har snabbt räknat hem investeringen.

Bakterier och virus som slås ut av en ofarlig vätska, tillverkad av vatten, salt och elektricitet. Thomas Lundgren, ägare till familjegården Lundgren Nyåkra på Österlen, var djupt skeptisk när han först hörde talas om innovationen.

– Jag är inte den som tror på tomten eller hokuspokus av olika slag. Och det här lät för bra för att vara sant.

Efter sonderingar bland bönder i trakten, och kontrakt på att han skulle få pengarna tillbaka om han inte blev nöjd, investerade han till slut i en produktionsanläggning. Fyra år senare står maskinen fortfarande på- slagen i mangårdsbyggnadens källare.

En svag doft av klor fyller rummet. Thomas Lundgren lyfter på ett lock och visar högen med salttabletter. Tabletterna och vattnet från gårdens djupborrade brunn är de enda råvaror som behövs. Genom elektrolys av saltlösningen tillverkar maskinen det kropps- egna ämnet hypoklorsyra (HClO). Ämnet är välkänt för sin förmåga att snabbt förstöra cellmembran på bakterier och utgör en viktig del av immun- försvaret hos människor och djur. Men pH-värdet måste hållas mellan 6,5 och 7 under hela processen, annars kan den frätande biprodukten hypoklorit bildas.

– Det svåra är att hålla pH-värdet under kontroll. Den tekniken har vi patent på, säger Catherine Ehrensvärd, vd på Anolytech.

Ur systemet förs sedan vatten med rätt koncentration hypoklorsyra vidare till kornas vattenbaljor och mjölkroboten. Där används det för att tvätta sugkoppar och desinficera kornas juver efter mjölkningen.

Thomas Lundgren är nöjd. Antalet fall av juverinflammation (mastit) har minskat rejält, liksom besöken av veterinär och användningen av antibiotika. Lägre bakteriehalt i ladugården har lett till att kornas immunsystem inte ansträngs så mycket. Det syns på att antalet förbrukade vita blodkroppar i mjölken blivit lägre. Då betalar mejeriet också bättre.

Starka desinficerande kemikalier som perättiksyra och fosforsyra behövs inte längre och mängderna inköpt diskmedel har minskat. Tidigare diskades kornas vattenbaljor varje dag för att inte bakterierna skulle växa till ohälsosamma nivåer. Nu räcker det att spola botten två gånger i veckan.

– Djuren är friskare, arbetsmiljön bättre och vi sparar både pengar och tid. Jag lägger mer tid på att hämta tidningen på morgonen än att sköta systemet, säger Thomas Lundgren.

Men någon mirakel- maskin som utraderar all smitta är det inte, poängterar Anolytechs utvecklingschef Stefan Fischlein.

– Desinficering med hypoklorsyra förebygger problem. Den kan inte bota om djuret väl har blivit sjukt.

Gårdens Holsteinkor dricker vatten med en låg dos hypoklorsyra. Tekniken förebygger sjukdomar och ger en bättre miljö i ladugården.

Efter mjölkningen desinficeras kornas juver. Vätskan med hypoklorsyran leds direkt till mjölkroboten från maskinen på gården.

Catherine Ehrensvärd, vd på Anolytech, och mjölkbonden Thomas Lundgren. Han var först skeptisk. ”Jag är inte den som tror på hokuspokus av olika slag. Och det här lät för bra för att vara sant.”

Anolytech

Gör: Miljövänlig bakteriedödare.

Ort: Ystad.

Startår: 2009.

Anställda: 8.

Omsättning 2012: 10 mkr.

Riskkapital: 0.

Huvudägare: Stefan och Hans Fischlein, Fischlein Holding.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt