Agricam ska rädda ryska kor från juverbesvär

2018-10-29 09:30  
Blickar österut. Expansionen till Ryssland är ett viktigt steg framåt, säger bolaget vd Ellinor Eineren. Foto: Kalle Wiklund

Agricams värmekameror och smarta dataanalyser kan rädda kor från juversjukdomen mastit. Nu har Linköpingsbolaget fått sina första kunder utanför Sverige.

Juverinflammation, mastit, orsakar stora problem för lantbrukare världen över. För mjölkkorna innebär sjukdomen svåra smärtor. För svenska lantbrukare kostar mastit hundratals miljoner kronor årligen när drabbade djur måste tas ur produktion – eller i vissa fall slaktas.

Det unga teknikbolaget Agricam erbjuder en möjlig lösning. Företaget, med rötterna på Linköpings universitet, har utvecklat ett patenterat helautomatiskt system där mjölkkor undersöks med värmekameror.

Korna identifieras med rfid-chip, och två värmekameror mäter juvrets yttertemperatur på vardera sidan. Bilderna analyseras sedan med maskininlärnings-algoritmer som jämför värmekurvan för just den här kons tidigare värden.

Läs mer: Kor slipper sjukdom med värmekamera

Om systemet detekterar förstadier till mastit går ett larm till lantbrukaren, som då kan sätta in olika behandlingsplaner för att försöka häva sjukdomen. Det kan exempelvis handla om att mjölka ur juvret oftare.

Agricam samarbetar också med bland annat med distriktsveterinärer som kan hjälpa lantbrukarna att ta fram behandlingar för kor som är i riskzonen för sjukdomen.

Expanderar utanför Sverige

Tekniken gav Agricam en plats på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-listan 2012. I dagsläget har ett 30-tal värmekamerasystem installerats på gårdar i Sverige. Data från 10 000 kor samlas in på en daglig basis för analys.

Läs mer: ”Vem av er blir först att rädda korna från skräp?”

Nu tar Agricam ett viktigt steg framåt. I dagarna togs de första värmekamerasystemen i bruk i Ryssland på en enorm anläggning för mjölkproduktion. Det är bolagets första kunder utanför Sveriges gränser.

– Det känns fantastiskt . Vi halkade in på den ryska marknaden mer eller mindre på ett bananskal efter att ha kommit i kontakt med en person som har djup insikt i landets mjölkmarknad, säger Ellinor Eineren, grundare och vd för Agricam.

Hur viktig är etablering i Ryssland?

– Vi ser det som ett tydligt bevis på att produkten är internationellt gångbar. Ryssland har kommit längre än Sverige med så kallade megafarm – anläggningar som rymmer tusentals kor. Samtidigt är många i Ryssland imponerade över vår låga användning av antibiotika i Sverige. ”Om ni har funnits i Sverige i åtta år, varför har ni inte kommit hit tidigare?”, fick jag som fråga nyligen. Samtidigt är det inte självklart att ta steget in på en marknad som Rysslands om man inte har de rätta kontakterna.

Läs mer: ”Hellre en stor kugge i ett litet maskineri”

Agricams affärsidé går ut på att installera värmekamerasystem hos lantbrukarna, som sedan betalar en månadskostnad för själva dataanalyserna.

I nuläget har bolaget en betalande kund i Ryssland, som använder systemet övervaka juvervärmen hos drygt 2 000 mjölkkor. Kring nyår kommer den siffran att ökas med 6 000 djur när tekniken tas i bruk på ytterligare en anläggning.

Enligt Ellinor Eineren kommer omsättningen för 2018 att landa på ungefär 6,5 – 7 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 4,7 miljoner kronor för det brutna räkenskapsåret 2017.

– Vår kalkyl är att vi kommer att kunna öka omsättningen till 8–10 miljoner kronor under 2018/2019 i och med etableringen i Ryssland.

Vilka andra länder tittar ni på utanför Sverige?

– Marknader där de har flesta mega farms. Kina och USA går åt samma håll som Ryssland med storskalig produktion. Nu letar vi efter en partner, gärna ett holdingbolag, som är intresserade av att integrera tekniken på bred front för att kunna korskorrelera data för att se hur deras enheter producerar, säger Ellinor Eineren.

Agricam

Gör: Upptäcker inflammationer hos mjölkkor

År på 33-listan: 2012.

Ort: Linköping.

Startår: 2010.

Anställda: 9

Omsättning 2017: 4,7 Mkr.

Riskkapital: 3,3 Mkr

Huvudägare: Almi Invest, Privata Riskkapitalister, Grundarna (Ellinor Eineren, Termisk Systemteknik, Biototal Holding), LIU Innovation.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt