ANNONS FRÅN SQUID-PROJEKTET

Unik möjlighet att tvätta industriellt – utan kemikalier

Industritvättmaskinen som utvecklats inom SQID-projektet finns nu tillgänglig för provtvätt. Petra Hammarstedt, vd Qlean Scandinavia och Erik Sundin, biträdande professor i hållbar produktion vid Linköpings universitet. Foto: Maja Kruegle

I dag används mycket kemikalier och energi vid rengöring inom industrin. Det vill Qlean Scandinavia ändra på. I samarbete med Linköpings Universitet har de utvecklat en industritvätt som tvättar bort olja och fett – med extremt rent vatten.

Publicerad Uppdaterad

Petra Hammarstedt, vd på det Linköpingsbaserade bolaget Qlean Scandinavia, har utvecklat den välbeprövade Qleanmetoden. Det är en metod som sedan 2002 används inom flera branscher för att rengöra allt från husfasader till ställverk, med hjälp av extremt rent vatten.

– Vattnet är helt fritt från biprodukter som salt, kalk, mineraler och gaser. Tack vare vattnets låga ledningsförmåga binder det upp partiklar som olja, avgaser, sot och alger. Man behöver alltså inte tillsätta några kemikalier, säger Petra Hammarstedt.

År 2007 föddes idén till att Qlean-metoden även skulle kunna användas inom industrin i större skala och Qlean Scandinavia inledde då ett samarbete med Linköpings universitet under affärsområdet Qlean Industry.

– Vattnet är unikt och själva tvättfunktionen har verifierats i tidigare forskningsprojekt. Det vi tittar på nu, inom projektet SQID (Sustainable and Qlean Industry Demonstrator), är hur vi kan vidareutveckla existerande tvättprincip med hjälp av en integrerad industritvätt med tork, med möjlighet att recirkulera vatten, säger Erik Sundin, biträdande professor i hållbar produktion vid Linköpings universitet.

Det finns många fördelar med att använda den här rengöringsmetoden inom industrin, menar Petra Hammarstedt:

– Genom att rengöra med Qlean-metoden kan man minska användandet av kemikalier, energi och vatten. Det i sin tur leder till minskade tillverkningskostnader och en mer hållbar produktion.

Industritvätten har under de senaste åren utvecklats i flera steg och används bland annat hos Flextronics (numer Orbit One) sedan 2008. Nu är SQIDprojektets målsättning att under våren komma ut till fler svenska industrier, för att kunna verifiera industritvättens prestanda.

– Vi vill hitta bolag med produkter som skulle passa i ett sådant här system och som vill använda den här tekniken istället för kemikalier eller andra lösningsmedel. Det här är en mobil anläggning som endast kräver tillgång till el och vanligt kranvatten, säger Erik Sundin.

– Vi har inget intresse av att sälja anläggningar – för oss handlar det om att sälja en funktion gentemot industrierna. En tillgång och kapacitet baserat på bolagens behov och flöden. Jag ser gärna ett samarbete med lite mindre industrier som är flexibla i sitt sätt att kunna ta beslut, avslutar Petra Hammarstedt.

Om SQID-projektet:

SQID-projektet syftar till att utveckla och verifiera en tvättdemonstrator som rengör produktdelar med Qleanvatten istället för kemikalier i tillverkningsindustrin. Projektet utförs inom det Strategiska innovationsprogrammet Produktion2030 – en gemensam satsning av VINNOVA, Formas och Energimyndigheten.

Läs mer på www.produktion2030.se
Projektledare: Erik Sundin, erik.sundin@liu.se, 013-286601
Qlean Scandinavia: Petra Hammarstedt, petra@qleanscandinavia.com, 013-130041