ANNONS FRÅN POLISEN

Sök till Polismyndigheten och Säkerhetspolisens traineeprogram

Vill du ha ett samhällsviktigt arbete, personlig utveckling och samtidigt göra skillnad för Sveriges trygghet och säkerhet?

Publicerad Senast uppdaterad

Polismyndigheten har under flera år erbjudit traineeprogram inom IT med mycket gott resultat. – Vi har genom åren tagit emot drygt fyrtio traineer, berättar Anna Günther-Hanssen, biträdande it-chef på polisen som startade programmet. Det har varit en mycket lyckad satsning som vi nu vill vidareutveckla tillsammans med Säkerhetspolisen. 2021 blir första gången vi genomför delar av programmet tillsammans. Vi är två starka polisiära myndigheter med nära samarbete som ser en vinst med att marknadsföra oss ihop.

För första gången startar Polismyndigheten och Säkerhetspolisen nu ett delvis gemensamt traineeprogram riktat mot juniora programmerare/systemutvecklare med minst kandidatexamen. Totalt finns ett tiotal åtråvärda platser. Inom Säkerhetspolisen rekryteras ofta mer seniora kompetenser. Därför är det här en helt ny chans att, som lite yngre, komma in i en spännande miljö med flera karriärsmöjligheter.

– Konkurrensen är stor så vi förväntar oss att få väldigt bra kandidater, säger Daniel Karlsson, chef för Säkerhetspolisens IT- och teknikavdelning. Urvalsprocessen är extremt noggrann eftersom vi arbetar med så känslig verksamhet. Det innebär att du kommer till en myndighet med fantastiskt duktiga och trevliga kollegor. Redan från start kommer du placeras i ett smart, drivet och professionellt team. Ibland med helt unika uppdrag som ingen annan kan eller får utföra då det vi gör kräver lagstöd.

Över all förväntan

Elin Lundstedt, som började Polismyndighetens traineeprogram i augusti 2020, hade läst Data och systemvetenskapligt kandidatprogram på Stockholms universitet och fick upp ögonen för traineeprogrammet under en föreläsning.

– Jag bestämde mig direkt för att söka. Polisen är en spännande arbetsplats och i kombination med att få göra samhällsnytta kändes det självklart. Processen var ganska lång med rekryteringsseminarium, speedintervju, djupintervju och säkerhetsprövning. Nu har jag varit här i tre månader och tycker att det är över all förväntan.

Vad är det bästa med programmet?

– Det bästa är att vi har varvat intressanta studiebesök och föreläsningar med att sitta och jobba, fortsätter Elin. Det har gett bra inblick i myndigheten, jag känner mig insatt. Traineeprogrammet är en sex månaders provanställning. Det blir en mjukstart till mina arbetsuppgifter. Jag har lärt mig väldigt mycket under traineeperioden och har stött på betydligt större projekt, fler verktyg och mer avancerad kod än vad jag gjorde under min utbildning. Dessutom har jag varit med och utvecklat funktioner som finns med i det riktiga systemet nu. Det känns jättestort!

Viktigt att vara villig att lära sig nya saker

– Vill du vara del av ett sammanhang som gör verklig skillnad för samhället, arbeta med modern teknik och ges alla förutsättningar att utvecklas? Då ska du söka till traineeprogrammet, menar Samuel Hozjan som själv började som trainee och nu arbetar som systemutvecklare. Jag placerades i en grupp som heter Mobilitet tillsammans med en annan trainee. Ett av våra första uppdrag var att bygga en egen regplåtsscanner. Vi fick jobba med objekt-detektering och textavläsning. Prestandan var viktig så vi jobbade mycket med optimering och testning. Efter det har jag varit med och utvecklat en chatt-app för säker kommunikation. Vi bygger både en Windows-klient och en iOS-klient som är ute på pilot hos några tusen användare nu. Båda klienterna byggs native för respektive plattform, dvs i Swift och .NET.  När det gäller backend är det mycket Node.js som körs i en OpenShift-miljö. Vi väljer de tekniker som behövs för att fylla våra behov. Är det något vi inte kan så lär vi oss det. En av de viktigaste egenskaperna här är att man är villig att lära sig nya saker, förklarar han.

Trainee-retrospektiv

– En annan rolig del av traineeprogrammet är gemenskapen i gruppen. Varje fredag har man t ex trainee-retrospektiv där man pratar om veckan och hittar på någon kul aktivitet. Det är väldigt roligt, fortsätter Samuel. Vi hann även åka till London för att besöka Metropolitan Police och se deras command center och special incident room där polis, militär och brandkår samarbetar vid speciella händelser. En av traineerna fick dessutom flyga polishelikopter över Stockholm, henne var vi lite avis på.

En bra merit

Är du relationsorienterad, initiativrik, har förmåga till helhetssyn och vill bli proffs inom IT och IT-säkerhet är det hög tid att söka. Goda framtidsutsikter väntar dig som blir antagen.

– Har man jobbat inom Polisen eller Säkerhetspolisen har man ju fått med sig allt om IT-säkerhet. Det är en oerhört bra merit. Du blir attraktiv överallt, för vilken arbetsgivare som helst, avslutar Daniel Karlsson och hoppas på många talangfulla sökande.

Läs mer om programmet och sök här

Polisens och Säkerhetspolisens traineeprogram

Sista ansökningsdag 25 januari 2021

Rekryteringsintervjuer startar 24 februari 2021

Därefter sker intervjuer, urval och säkerhetsprövning